Het Treinongeval op Gare Montparnasse (1895)

De Gare Montparnasse te Parijs werd beroemd door het treinongeval op 22 oktober 1895 met de Granville-Parijs Express.

De trein reed over het stootblok, scheurde bijna 30 meter door de stationshal, crashte door een 60-centimeter dikke muur, schoot over een terras en viel het station uit. De trein landde tenslotte op de  Place de Rennes 10 meter lager, waar hij op zijn neus bleef staan. De 12 wagons met 131 passagiers bleven boven in de rails staan.

De trein was om 8:45 vertrokken uit Granville en had een paar minuten vertraging toen ze om 15:55 in Montparnasse binnenliep. De machinist Guillaume-Marie Pellerin, die 19 jaar ervaring had, wilde dit goedmaken door pas op het laatste moment te remmen met de westinghouserem. Deze faalde echter, en de rem op de locomotief en de rijtuigen waren niet voldoende om de trein op tijd tot stilstand te brengen. Pellerin en de stoker sprongen van de locomotief en redden zich voordat de locomotief door de muur van het station reed.

Er vielen 5 zwaargewonden in het station: 2 passagiers, een brandweerman en twee bemanningsleden. Buiten overleed Marie-Augustine Aguillard door vallend puin. Zij verving op dat moment haar man in zijn kiosk, terwijl hij avondkranten aan het halen was. De spoorwegmaatschappij betaalde haar begrafenis en een pensioen voor hun twee kinderen.

Pellerin en de treinchef Mariette werden berecht. Pellerin kreeg een boete van 50 Franse frank en twee maanden gevangenisstraf, Mariette een boete van 25 frank.

De trein crash en de beroemde foto kregen een plaats in de roman “The Invention of Hugo Cabret” van Brian Selznick. Deze roman werd verfilmd door Martin Scorsese als “Hugo”. Het ongeval was een van de nachtmerries van Hugo.

Het ongeval  komt ook voor in de buitengewone avonturen van Adèle Blanc-Sec, “Momies en folie” van Tardi.

Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s