Het Achterhuis (dagboek van Anne Frank)

“Ik weet dat ik kan schrijven. Een paar verhaaltjes zijn goed, m’n Achterhuisbeschrijvingen humoristisch, veel uit m’n dagboek spreekt, maar… of ik werkelijk talent heb, dat staat nog te bezien.”

“Het Achterhuis” is de titel van het dagboek van Anne Frank (1929-1945). Het is genoemd naar de bijnaam van het onderduikpand op de Prinsengracht en is het levensverhaal van een jong meisje ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Anne Frank krijgt voor haar 13e verjaardag een dagboek van haar ouders cadeau. Vanaf dat moment zal ze er ook, met tussenpozen, in schrijven. Anne noemt haar dagboek “Kitty”, ze mist een vriendin waar ze al haar geheimen aan kwijt kan. De frequentie van het schrijven neemt toe wanneer ze in 1942 moet onderduiken. Door de drukte van het achterhuis, en het constant op elkaars lip moeten zitten nemen de spanningen onderling ook toe. Vooral haar relatie met haar moeder, die zeer turbulent is, en haar opkomende gevoelens voor één van de andere onderduikers, Peter van Pels, vormen een belangrijke basis voor de dagboekbrieven.

Nadat de familie Frank, samen met de familie Van Daan (echte naam Van Pels) en de joodse tandarts Mr. Dussel (echte naam Fritz Pfeffer) door de Grüne Polizei zijn opgepakt en afgevoerd naar concentratiekamp Westerbork wordt er in de persoonlijke eigendommen van de families een dagboek gevonden door Miep Gies (in het dagboek Miep van Santen genoemd) en Bep Voskuijl (in het dagboek Elli Vossen genoemd), twee van de verzorgers van de onderduikers. Omdat op dat moment de situatie van Anne nog niet zeker is wordt het dagboek zorgvuldig bewaard. Na de oorlog blijkt dat Anne, net als haar moeder, zus, de familie Van Daan en Mr. Dussel, het kamp niet overleefd heeft. Alleen de vader van Anne, Otto Frank overleeft de gruwelen.

Otto Frank besluit om het dagboek te redigeren en uit te geven, en dit gebeurt dan ook op 25 juni 1947 onder de titel “Het Achterhuis”. Het boek is sindsdien in vele talen vertaald en er is een toneelstuk op gebaseerd. Verder zijn er diverse films op gebaseerd, zoals The Diary of Anne Frank (1959), dat drie Oscars won.

Op 30 juli 2009 maakt de Unesco bekend dat het dagboek van Anne Frank is toegevoegd aan het Geheugen van de Werelderfgoedlijst voor documenten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Oorlog, Vandaag in de geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s