Lonesome George is niet meer.

Eenzame George, het laatste exemplaar van een soort reuzenschildpadden die leefden op de Galapagoseilanden, is gestorven. Dat maakte de directie van het nationaal park bekend. George gold als een icoon voor de biodiversiteit.

Eenzame George werd dood aangetroffen in zijn koraal door de man die hem al veertig jaar verzorgt: Fausto Llerena. De reuzenschildpad is naar schatting honderd jaar oud geworden. Dat is relatief jong want deze dieren kunnen tot tweehonderd jaar worden. De directie van het nationaal park gaat een onderzoek uitvoeren naar de precieze oorzaak van zijn dood.

George was één van de meest zeldzame dieren ter wereld. Er zijn duizenden reuzenschildpadden op de Galapagos, maar van zijn soort -Chelonoidis nigra abingdoni of ook wel Pinta eilandschildpad genoemd- blijven er geen meer over. Zijn soort werd in 1972 ontdekt door een Hongaarse wetenschapper.

De galapagosreuzenschildpad kan ruim anderhalve meter lang worden en is dan meer dan 200 kilo zwaar. Omdat deze soort vaak baadt, is de kleur dan ook vaak die van de modder waar de schildpad in gezeten heeft, en bij oudere dieren vaak groengrijs tot bruingrijs. Het schild is zeer bol en de grote poten die zelfs iets weg hebben van de poten van de olifant, hebben grove en enigszins uitstekende schubben. Ondersoorten die meer in open graslanden leven zijn te herkennen aan een bol schild, ondersoorten die in het bos leven hebben een meer afgeplat, zadelvormig schild. De kop is relatief klein evenals de staart en de nek is juist weer lang om beter bij het voedsel te kunnen komen.

Van een ondersoort van de galapagosreuzenschildpad (C. n. abingdonii) was er tot nu nog maar één enkel exemplaar over: een mannetje dat eenzame George wordt genoemd. Dit dier was een enorme trekpleister voor toeristen vanwege het wat dramatische verhaal dat erachter zit, want als George doodging sterft met hem weer een ondersoort uit en dan zijn er nog maar tien over.

De voorbije jaren werd nog geprobeerd om voor een nageslacht te zorgen, maar dat mislukte. George leefde meer dan vijftien jaar samen met een wijfje van het naburige eiland Isabela, maar de eieren raakten niet bevrucht.

Op 24 juni 2012 werd bekend dat Lonesome George in de ochtend van die dag gestorven is. Fausto Llerena, George’s verzorger in de afgelopen veertig jaar, vond het dier dood in zijn verblijf.

Met het overlijden van George is zijn soort volledig uitgestorven. Er is nog wel geprobeerd om George aan een vrouwtje te helpen, maar die pogingen mislukten. Deze partners waren niet genoeg aan hem verwant. In 2008 heeft de eenzame, oude schildpad gezelschap gekregen van twee vrouwelijke schildpadden die tot de verwante soort Chelonoidis becki behoren. Er werd een nest gemaakt waarin zes intacte eieren werden aangetroffen. Drie van de eieren zijn toen in een broedstoof van het onderzoeksstation gelegd, waarvan er twee onder een constante temperatuur van 29,5 graden werden gehouden. De eieren bleken onbevrucht.

George zal nu waarschijnlijk gebalsemd worden, zodat ook toekomstige generaties hem nog kunnen aanschouwen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ergernissen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s