Mary Brian (1906 – 2002)

Mary Brian, geboren als Louise Byrdie Dantzler (Corsicana (Texas), 17 februari 1906 – Del Mar (Californië), 30 december 2002) was een Amerikaanse actrice.

Brian werd geboren als dochter van Taurrence J. Dantzler (1869-1906) en Louise B. (1876-1973). Haar oudere broer was Taurrence J. Dantzler, Jr. (1903-1973).

Toen haar vader een maand na haar geboorte op 18 maart 1906 stierf, verhuisde de familie naar Dallas. Begin jaren ’20 verhuisde de familie naar Long Beach, waar ze werd ontdekt in een schoonheidswedstrijd. Een van de juryleden was actrice Esther Ralston.

Brian won de wedstrijd niet maar Ralston regelde voor haar wel een interview met regisseur Herbert Brenon. Hij gaf haar de rol van Wendy in de film “Peter Pan” (1924).

Al snel kreeg ze de bijnaam “The Sweetest Girl in Pictures”. Haar volgende bekende film was die in MGM’s “Brown of Harvard” (1926). Vervolgens werd ze geselecteerd als een van de WAMPAS Baby Stars. In haar tijd bij Paramount Pictures was ze in meer dan veertig films te zien.

Haar overgang naar de geluidsfilm in 1928 was succesvol. Ze was in 1929 in een van de eerste westerns met geluid te zien, “The Virginian” waarin ze tegenover Gary Cooper, Walter Huston en Richard Arlen speelde.

Haar contract bij Paramount Pictures liep af in 1932. Ze was vervolgens in films van verschillende studio’s te zien en ging ook de vaudeville in. In 1936 verhuisde ze naar Engeland om daar films te maken. Ze ging echter in 1937 met pensioen.

Mary Brian overleed op 96-jarige leeftijd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Gezichten uit het verleden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s