Martin McGuinness : “Slan agus beannacht”

James Martin Pacelli McGuinness (Derry, 23 mei 1950) is een Noord-Iers nationalistisch politicus.

Hij is parlementslid voor Sinn Féin voor mid-Ulster, maar weigert zijn zetel in te nemen. Hij is ook lid van het op dit moment niet in zitting zijnde Northern Ireland Assembly, en was minister voor Onderwijs in het Northern Ireland Executive, uitvoerend deel van de Northern Ireland Assembly.

Hij werd lid van de Provisional IRA in de jaren zeventig, en onderhandelde in 1972 samen met Gerry Adams met de staatssecretaris voor Noord-Ierland, Willie Whitelaw. Hij werd in 1973 door de rechtbank in Ierland veroordeeld nadat hij werd aangehouden met 100 kg explosieven en 5000 kogels. Hij kreeg 6 maanden, maar weigerde het hof te erkennen.

Na zijn vrijlating kwam een tweede veroordeling in Ierland, deze keer omdat hij lid was van de PIRA. Hij werd in deze tijd steeds prominenter in de Sinn Féin, dat wijdverspreid gezien wordt als de politieke tak van de IRA. Later werd hem verboden Groot-Brittannië in te komen onder de Prevention of Terrorism Act.

Hij werd Sinn Féins hoofd onderhandelaar in de tijd voor de Goede Vrijdag-akkoord. Hij werd parlementslid voor mid-Ulster in 1997, en nadat de onderhandelingen voor de Overeenkomst waren afgerond keerde hij terug als lid van de Assembly, en werd naar voren geschoven door zijn partij voor een ministeriële rol in het Executive. Hij werd ook opnieuw gekozen tot parlementslid in Westminster, maar weigerde net als de rest van zijn partij de zetel in te nemen omdat dit zou betekenen dat ze zich loyaal aan de Britse koningin moeten zweren.

In november 2003 bevestigde hij in de Bloody Sunday Inquiry dat hij de aanvoerder van de IRA in Derry was in 1972, ten tijde van de Bloody Sunday. Hij vertelde verder dat hij de IRA verliet in de eerste helft van de jaren zeventig, een bewering die door Unionisten wordt tegengesproken. Zij geven aan dat hij pas in 1982 aftrad als Chief of Staff, en er wordt soms gezegd dat hij nog steeds in de leiding zit.

In 2007 werd McGuinness de vice eerste Minister onder (of naast) zijn aartsvijand Ian Paisley die Eerste Minister werd van Noord Ierland. Het begin was moeilijk en er kon nauwelijks een handje af. Vandaag zegt Martin McGuinness : “Ian has my mobile number and I have his,” he said. “It’s fair to say we have a good on-going personal relationship.”

Gisteren werd de laatste stap gezet

De Queen ontmoette Martin McGuinness, Eerste  Minister Peter Robinson en Ierse president Michael D.Higgins voor iets minder dan 10 minuten achter gesloten deuren in een theater in een lommerrijke buitenwijk van Belfast afgezet door honderden politiemensen.

McGuinness schudde de hand van de koningin een tweede keer toen ze het theater verliet, dit keer voor de televisiecamera’s, maar in tegenstelling tot andere gasten boog McGuinness het hoofd niet.

De felgroene outfit van de Queen bleek te zijn gekozen met de nationale kleur van Ierland in het achterhoofd. De goedlachse McGuinness zei tegen de Queen in het Iers “Slan agus beannacht”, en vertaalde het voor haar : “Goodbye and god speed”.

Er is wel wat te doen geweest over deze ontmoeting, die past in het jubileum van de Queen. Sommigen vinden McGuinness een verrader die geen respect heeft voor de gevallen strijders. Maar de overgrote meerderheid van de politici van de provincie steunde deze vergadering, de eerste tussen de koningin en een gewezen top lid van het IRA, nu de politieke vleugel, Sinn Fein.

McGuiness zei dat door de hand te schudden van de monarch hij symbolisch de handen van honderdduizenden Unionisten schudde, hoewel hij letterlijk slechts de hand schudde van een Unionist wiens neef (Lord Mountbatten) en vrienden werden vermoord voor de kust van Sligo.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Verwondering en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s