20 januari 1943 – de Raid op het hoofdwartier van de Gestapo te Brussel

We zijn woensdag 20 januari 1943.

In de vroege ochtend komt een eenzaam vliegtuig aangevlogen boven Brussel. Het is een jager van de RAF. De zichtbaarheid is goed, en de piloot weet de weg. De jager ondervindt niet de minste weerstand en vliegt recht op zijn doel af, het hoofdkwartier van de Gestapo te Brussel, gelegen aan de Louisalaan, nummer 453.

Ter hoogte van het gebouw gekomen duikt hij er recht op af en zet  zijn kanonnen in werking. De nauwkeurigheid van zijn vuur is zo groot dat geen enkel naburig huis getroffen wordt. Talrijke Gestapo-agenten worden gewond of gedood. Vervolgens gooit hij twee bommen van 250 kilo op het gebouw. Hierbij wordt onder andere het archief van het hoofdkwartier vernietigd, een belangrijke daad want daarbij gaan een hoop gegevens over het verzet verloren.

Vervolgens vliegt de piloot, De Selys een paar keer rakelings over de daken, opent de cockpit en gooit boven het koninklijk paleis een grote Belgische vlag uit en wat verder een ‘Union Jack’. Op de terugweg gooit hij een duizendtal Belgische vlaggetjes uit.

Jean Michel Paul de Selys Longchamps, Baron (Brussel 31 mei 1912 – gesneuveld in Manston 16 augustus 1943) was een Belgische gevechtspiloot die in de Tweede Wereldoorlog voor de Royal Air Force vocht. Selys werd vooral bekend door zijn aanval op het hoofdkwartier van de Gestapo in Brussel.

Na de capitulatie van het Belgische leger gaat De Selys naar De Panne en kan op 29 mei overvaren naar Margate.Hij belandt als vrijwilliger bij de Royal Air Force, Belgische sectie. Hij begon aan zijn training en na het behalen van de nodige vliegbrevetten werd hij ingedeeld bij Squadron 609 in Biggin Hill. In 1942 werd hij bevorderd tot Flight Commander en vloog hij (méér dan 702 vluchturen) met een Hawker Typhoon gevechtsvliegtuig.

Met dit toestel vocht De Selys tegen Duitse bommenwerpers. Op zijn palmares stond het neerschieten van 2 Duitse vliegtuigen en het vernietigen van talrijke gronddoelen in Frankrijk, België en Nederland. Selys stond bekend als een aristocraat, deftig en wat ouderwets. Zo droeg hij bijvoorbeeld nog bij plechtigheden het officiersuniform van het Belgisch leger.

Einde 1942 broedde hij op het idee om, zoals het dagboek van zijn escadrille het vermeldt ‘een stoot uit te delen die het Belgisch moreel zal opkrikken’. In de vroege morgen van woensdag 20 januari 1943 was er goede zichtbaarheid en steeg hij op. Zijn vliegtuig was uitgerust met vier kanonnen van 20 mm, die 650 schoten per minuut konden afvuren. Samen met een andere piloot volbracht hij eerst de opgedragen missie, het onder vuur nemen van een aantal doelwitten rond Gent en Kortrijk. Zijn collega vloog toen terug naar Engeland, maar De Selys vervolgde zijn weg naar Brussel, zonder Duitse weerstand te ontmoeten.

Na de raid keerde De Selys terug naar Engeland, net voor Duitse jagers hem konden onderscheppen. De actie werd als een heldendaad gezien, maar had ook negatieve gevolgen voor De Selys: hij werd berispt omdat hij op eigen houtje was doorgevlogen en onnodige risico’s had genomen. Toch kreeg hij drie maanden later een hoge onderscheiding, de Distinguished Flying Cross.

In de nacht van 15 op 16 augustus 1943 kwam hij om na een missie boven Oostende. Zijn landingsgestel was beschoten door de Duitse luchtafweer en werd zwaar beschadigd, waardoor bij de landing op het vliegveld van Manston het toestel in twee brak en crashte. Jean de Sélys was op slag dood.

Barones Sybille Michèle Emilie de Selys Longchamps (Ukkel, 28 augustus 1941) zou de voormalige maîtresse zijn van toenmalige Albert, Prins van Luik. Samen hebben ze, zo wordt aangenomen zonder dat hiervan onweerlegbare bewijzen zijn voorgelegd, een dochter Delphine Boël. Jean Michel Paul de Selys Longchamps was haar oom.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Oorlog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 20 januari 1943 – de Raid op het hoofdwartier van de Gestapo te Brussel

  1. Ik ben sterk onder de indruk van dit verhaal. De Selys heeft een echte heldendaad uitgevoerd; het zou veel slechter kunnen gegaan zijn. Toen de geallieerden het hoofdkwartier van de Gestapo in Oslo in 1944 bombardeerden, sneuvelden er 78 burgers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s