Leo McKern (1920 – 2002)

Reginald Leo McKern, beter bekend als Leo McKern, was een Australische acteur die in tal van Britse tv-programma’s en films speelde en meer dan 200 podium rollen vertolkte. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Australië in 1983.

McKern werd geboren in Sydney, New South Wales, Australië in 1920. Na een ongeval op de leeftijd van 15 verloor hij zijn linkeroog. Hij werkte eerst als technieker, dan als kunstenaar, gevolgd door de verplichte passage in het Australische leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog maakte hij zijn eerste podium optreden in Sydney in 1944.

Hij werd verliefd op actrice Jane Holland en verhuisde met haar naar het Verenigd Koninkrijk waar ze trouwden in 1946. Hij werd al snel een vaste performer in het Old Vic theater in Londen en het Shakespeare Memorial Theatre (nu het Royal Shakespeare Theatre) in Stratford-upon-Avon. Dit alles  ondanks de moeilijkheden die voortvloeiden uit zijn glazen oog en zijn plat Australische accent.

McKern’s filmdebuut kwam er in 1952 met  “Murder in the Cathedral” . Dit was de eerste van een lange rij. In die indruk wekkende rij vinden we “Help!” met the Beatles  (1965), de Academy Award-winnende “A Man for All Seasons” (1966), “The Shoes of the Fisherman” (1968),  “Ryan’s Daughter” (1970), Massacre in Rome  (1973) en “The French Lieutenant’s Woman”  (1981).

Hij kreeg de Australian Film Institute Award voor Beste Acteur in een Hoofdrol voor  “Travelling North” (1987).

Ryan’s Daughter.

Massacre in Rome.

“Help!”

McKern was ook de beruchte “Number Two” in de cult tv-serie “The Prisoner”.

In 1975 speelde hij voor het eerst zijn beroemdste personage, Horace Rumpole, die hij in “Rumpole of the Bailey” speelde gedurende zeven seizoenen op de televisie tot 1992.  John Mortimer, de schrijver en bedenker van de show, had die geschreven met McKern in het achterhoofd en moest uiteindelijk de acteur ervan overtuigen om verder te gaan met die rol. McKern genoot van de rol.

McKern werd Officier in de Orde van Australië in 1983. Hij vertelde zijn dochter Abigail dat hij plankenkoorts had en dat het voor hem steeds moeilijker werd om verder te gaan nu hij ouder werd.

Zijn laatste echte rol kwam er in de film “The Story of Father Damien” (1999).

Hij werd nog een keer “uncredited” gezien in de eerste film van Peter Jackson’s Lord of the Rings, “The Fellowship of the Ring” (2001), een soort eerbetoon van Peter Jackson aan de man.

Hij leed aan diabetes en had ook andere gezondheidsproblemen. Uiteindelijk belandde hij in een home in de buurt van Bath, Somerset in 2002. Hij stierf er een paar weken later op de leeftijd van 82.

McKern werd overleefd door zijn vrouw Jane, dochters Abigail en Harriet, en een kleinkind.

Ik heb genoten van deze man. Vooral zijn opmerkelijke rol als Professor Moriarty in “The adventures of Sherlock Holmes Smarter Broter” was subliem. Hieronder de ongelooflijk grappige scene met Dom DeLuise.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s