François Hollande. Vanwaar die naam ?

Het is bijna zeker dat de naam “Hollande” van protestantse calvinistische oorsprong is .

François Hollande werd opgevoed door katholieke ouders. Zelf zegt hij dat hij “aucune pratique religieuse” heeft.

Francois Hollande cultiveert het geheim. Heel even slechts heeft hij het over zijn ouders tijdens zijn toespraak op Le Bourget in januari : zijn moeder bewondert François Mitterrand en is praktiserend katholiek. Zijn vader stond dicht bij extreem-rechts in de jaren ’60. Dat is alles.

En toch, de naam “Hollande” roept vragen op.

In zijn boek “Hollande Itineraire secret” heeft Serge Raffy de roots van de nieuwe Franse president onthuld. Hij onderzocht de lokale archieven van Pas de Calais, lokale genealogisten en  parochieregisters.

Zo vinden we de eerste “Hollande”  in Noord-Frankrijk in 1569. De stamvader van de nieuwe president was een molenaarsknecht. Volgens Serge Raffy zijn de grootvaders van Francois Hollande  Protestanten die Nederland ontvluchtten in de midden van de 16e eeuw om aan de slachtingen van de godsdienstoorlogen te ontsnappen.

Honderden van deze calvinistische opstandelingen vonden een toevluchtoord in de buurt van Arras Ze bekeerden zich tot het katholicisme en namen de naam “Holland(e)” aan om zich onderling te herkennen. Georges Hollande, de vader van de president, werd geboren in 1926 in Plouvain,een  dorpje dat  verwoest werd door Duitse bombardementen in 1917.

Deze NKO-arts heeft de traditie voortgezet en zijn twee zonen geplaatst in een religieuze katholieke school, Saint-Jean-Baptiste-de-La-Salle, een schhol van de Broeders van de Christelijke Scholen  in Rouen.

De ouders van François Hollande waren zeer katholiek, bevestigt Serge Raffy. Maar zijn protestantse roots zijn overduidelijk.

Deze roots hebben waarschijnlijk te maken met zijn levensstijl. Hij huurt zijn appartement in Parijs. Zijn vrienden hebben hem aangeraden om nieuwe jkleren te kopen voor de presidents campagne, een echt kontrast met de zgn “Bling Bling” van zijn voorganger Nicolas Sarkozy. Ook eenmaal verkozen kiest Hollande voor een sobere stijl. Geen “cinéma” zoals bij zijn voorganger, maar eenvoud, modestie en werken, nog eens werken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s