Tokio, 23 oktober 1964, de dag dat Japan weende.

Anthonius Johannes (Anton) Geesink (Utrecht, 6 april 1934 – aldaar, 27 augustus 2010) was een Nederlandse judoka, wereld- en olympisch kampioen judo.

De 1,98 m lange en 120 kilo zware Anton Geesink – de Japanners noemden hem “De Witte Berg” – wist in 1961 in Parijs als eerste niet-Japanner de wereldtitel te behalen in de judoklasse alle categorieën. In 1965 deed hij dit opnieuw in Rio de Janeiro, dit keer in het zwaargewicht.

Op de Spelen van 1964 in Tokyo is judo voor het eerst een Olympische sport. Het is tevens de nationale sport in gastland Japan, dat zichzelf als onoverwinnelijk beschouwt.

De schok is dan ook groot als de Utrechtse judoreus Anton Geesink in de open klasse de Japanse favoriet Akio Kaminaga verslaat. Na zijn overwinning juicht Geesink niet maar stuurt zijn aanstormende coach van de tatami. Zoals het protocol dat voorschrijft bedankt hij eerst met een buiging zijn verslagen tegenstander.

De Japanse televisie deed live verslag en stuurde de beelden de hele wereld rond via de nieuwe satelliet Telstar. Toch moesten de Nederlandse fans het doen met slechts een rechtstreeks radioverslag. Het tijdsverschil maakte een rechtstreekse televisie uitzending onmogelijk, zo meende men hier.‘Overwinning in het hol van de leeuw luisteraars’, juichte verslaggever Dick van Rijn na nog geen tien  minuten.

Nederlanders zagen pas naderhand de tranen in de ogen van de Japanse judoka’s, het strakke gezicht van Ichiro Abe naast een juichende prinses Beatrix.

Die finaledag in 1964 wordt vanaf dat moment ‘de dag dat Japan weende’ genoemd.

Hoewel Japan in rouw is na de overwinning draagt de zege van Geesink bij aan de internationalisering van de sport. Judo ontbreekt in Mexico weliswaar op het olympisch programma, maar vanaf 1972 is de sport er weer bij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Sport en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s