14 augustus 1967 – the day the music died

The Galaxy – Radio London

Vandaag,  14 augustus,  is het 45 jaar geleden dat op “Big L” de woorden “Big L time is three o’clock and Radio London is now closing down” te horen waren. Paul Kaye kondigde daarmee aan dat de zender sloot als gevolg van de nieuwe Britse wetgeving die zeezenders beteugelde.

Het station zond uit op 266 meter van de middengolf vanaf het schip “Galaxy” (een vroegere mijnenveger van de Amerikaanse marine) dat 3½ mijl uit de kust van Frinton-on-Sea, ten noorden van de Theems-monding voor anker was gegaan.

Radio London begon na testuitzendingen op 23 december 1964 met geregelde programma’s. Het schip had een zendmast van bijna 70 meter hoog en de zender had een vermogen van 75 kW. Het station introduceerde als eerste in Europa de befaamde Amerikaanse radiojingles van de firma PAMS (“Wonderful Radio London!”) uit Dallas en had daardoor een zeer herkenbaar geluid. Het Amerikaanse Top 40-muziekformaat viel zeer in de smaak bij het publiek en daardoor was de zender heel populair. Radio London had naar schatting 12 miljoen luisteraars in Groot-Brittannië en 4 miljoen op het vasteland.

De volgende dag wordt in Engeland de Marine Broadcasting Offences Act van kracht. Deze wet maakt iedere vorm van medewerking aan de activiteiten van de zeezenders strafbaar.

Bruce Johnston van The Beach Boys is aan boord van het zendschip Galaxy (een vroegere mijnenveger van de Amerikaanse marine) om de laatste uitzending van Radio London mee te maken.

Alle andere Britse zeezenders, waaronder Radio 2-7-0 en Radio Scotland, volgen het voorbeeld.

Radio Caroline South’s Mi Amigo

Twee zenders gaan door : Radio Caroline North en Radio Caroline South.

Het eerste schip heette MV Fredericia. Ronan O’Rahilly was de belangrijkste oprichter. Op Goede Vrijdag 27 maart 1964 begonnen testuitzendingen. Pas op eerste paasdag 29 maart 1964 om 12 uur Engelse tijd ging de officiële uitzending van start. De eerste plaat die te horen was “Not Fade Away” van The Rolling Stones

Radio Caroline fuseerde al snel met Radio Atlanta, een station dat kort na Caroline was begonnen met uitzendingen. De Fredericia voer naar een ankerplaats voor het eiland Man in de Ierse Zee en kreeg de naam Radio Caroline North. De MV Mi Amigo van Radio Atlanta bleef op zijn oude plek liggen en ging Radio Caroline South heten. Beide Carolines zonden uit op 199 meter, later 259 meter (North op 1169 kHz en South op 1187 kHz) van de middengolf.

Na 15 augustus 1967 gaat eigenaar Ronan O’Rahilly een kantoor openen in Amsterdam en gaat door. Het zou echter maar voor een paar maanden zijn, want in Maart 1968 worden zijn schepen voor rekening van een Nederlandse schuldeiser op open zee in beslag genomen.

The Galaxy

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gezichten uit het verleden, Sixties Nostalgie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s