17 augustus 1962 Peter Fechter sterft bij de Berlijnse Muur.

Op 17 augustus 1962, ongeveer één jaar na de bouw van de muur, besluit de 18 jarige Peter Fechter, om samen met zijn vriend Helmut Kulbeik te vluchten naar West-Berlijn. Om 14.10 knippen ze het eerste hekwerk door. Bij de Zimmerstrasse, in de buurt van Checkpoint Charlie, renden ze naar de Muur toe. Als ze vlak bij de muur zijn worden ze ontdekt en klinken er schoten.

Beide vrienden staan bij de muur. Helmut Kulbeik klimt over de Muur. Peter Fechter twijfelt en blijft nog staan. Schoten weerklinken….Hij wordt neer geschoten. Enkele kogels doorboren zijn lichaam. De Oost-Duitse grenswachters laten Peter hevig bloedend liggen.

Fechter werd getroffen door schoten door zijn longen en buik en bleef schreeuwend liggen, waardoor aan beide kanten van de muur een volksoploop ontstond. Politieagenten uit West-Berlijn gooiden nog verband en hulpmiddelen over de muur maar dat was vergeefse hoop. Een Amerikaanse luitenant die bij Checkpoint Charlie gestationeerd was kwam kijken en gaf als commentaar: “Not our problem.”

Zijn roep om hulp wordt door de Oost-Duitsers niet beantwoord. De Oost-Duitse grenswachter mogen namelijk het gebied eigenhandig betreden. Dit gebied mag alleen betreden worden onder leiding van een officier. Deze is pas na enkele tientallen minuten aanwezig.

Na een uur was Fechter doodgebloed en werd zijn lijk weggehaald door Oost-Duitse soldaten. De foto’s van de doodbloedende Fechter gingen de wereld over en werden ook in het Amerikaanse tijdschrift Life afgedrukt.

In een langzaam groter wordende bloedplas stierf de 18-jarige Peter Fechter aan de oostzijde van de muur in Berlijn nadat hij getroffen was door kogels uit de machinegeweren van de Volkspolizei.

Aan de geschiedenis van de Berlijnse Muur was weer een zwarte bladzijde toegevoegd. In Berlijn werd een gedenkzuil opgericht ter nagedachtenis aan Peter Fechter.

Na zijn dood waren er in West-Berlijn de nodige rellen en demonstraties, allemaal tegen het absurde oosterse bewind. In het oosten gebeurde nauwelijks iets, omdat iedereen die enigszins tegen het bewind was werd opgepakt en op andere gedachten werd gebracht.

In het westen werd men steeds bewuster van het feit dat mensen uit het oosten bevrijd moesten worden. Diverse groeperingen (veel studenten!) zijn bezig geweest zo veel mogelijk mensen weg te smokkelen. Via grensovergangen werden mensen weggesmokkeld in auto’s (onder de achterbank enzo), maar ook via tunnels of via het water werden mensen geholpen.

Er zijn ook veel Oost-duiters geweest die op eigen houtje probeerde te vluchten, velen kwamen veilig aan, maar velen overleefden de tocht niet.

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Het was 50 jaar geleden vandaag.., Vandaag in de geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s