Op 29 augustus 1533 stierf Atahualpa, de laatste Inca.

Atahualpa (omstreeks 1502 – 1533) was de 13de en laatste Inca-heerser van het Incarijk.

Gebruikmakend van een burgeroorlog tussen de broers Atahualpa en Huáscar, wist Pizarro tot in het hart van het Incarijk door te dringen.

Op 16 november ontmoetten Pizarro en Atahualpa elkaar in de stad Cajamarca.

Hj wist keizer Atahualpa gevangen te nemen via een opgezette hinderlaag, met het voorwendsel dat de keizer het christendom had beledigd door een bijbel op de grond te gooien (maar voor Atahualpa was een boek een betekenisloos object).

De Inca was nu gegijzeld en het Incaleger van duizenden soldaten was nu zonder centrale leiding. Geen van de Incageneraals had voldoende overwicht om de verdediging van het totale grondgebied rond zich te organiseren. Het Incaleger werd systematisch en meedogenloos door de met vuurwapens bewapende en zich op paarden verplaatsende Spanjaarden verslagen.

Intussen werd Atahualpa gedwongen als ‘losgeld’ een kamer vol goud en zilver aan Pizarro te leveren. Ondanks deze tegemoetkomingen werd hij toch ter dood veroordeeld, wegens “broedermoord” (hij had namelijk opdracht gegeven zijn halfbroer te doden).

In het voorjaar van 1533 zou hij op de brandstapel ter dood worden gebracht, maar dit is op het laatste moment omgezet in de dood aan de wurgpaal. Voorwaarde hiervoor was dat hij zich zou bekeren tot het Christendom, hetgeen hij ook deed.

Atahualpa stierf op 29 augustus 1533. De “beschaving” was begonnen.

Don Francisco Pizarro

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Vandaag in de geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s