4 September 1886 – Geronimo geeft zich over.

Geronimo werd geboren in Arizona in juni 1829. Hij was de leider van de Chiricahua stam. Zijn Apachenaam luidde ‘Goyaałé’ (hij die geeuwt).

Tijdens de zomer 1858 overvielen de Mexicaanse troepen het kamp van Geronimo. De krijgers waren afwezig  en het bloedbad is ongemeen wreed. Geronimo verloor zijn vrouw, zijn moeder en zijn kinderen.

Het gevolg is een niet aflatende reeks raids tegen de bevolking en de troepen aan de Mexicaanse kant en een Guerrilla oorlog tegen het Amerikaanse Zuidwesten tussen 1862 en 1872.

Geronimo wordt een eerste keer gedeporteerd, maar hij krijgt er al gauw genoeg van en ontvlucht het reservaat San Carlos met een bende in 1885. De Guerilla herbegint.

5000 soldaten worden gemobiliseerd en volgen het spoor van Geronimo en zijn 36 Apaches.

Uit eindelijk zal hij zich overgeven op 4 september 1886. De Amerikanen hadden hem nooit te pakken gekregen ware het niet dat zij Apache Scouts gebruikten, dat wil zeggen indianen die hun eigen broeders verraden en werkten voor het Leger.

Moe van het vechten en het altijddurende kat en muis spel met het Leger geeft Geronimo zich over. Hij wordt met zijn bende overgebracht naar Florida.

Wanneer hij zich overgeeft spreekt hij zijn legendarische woorden : “Once I moved about like the wind. Now I surrender to you and that is all.”

In 1894 werden ze ‘vrijgelaten’ en naar Oklahoma gebracht waar Geronimo zijn laatste jaren als boer en verkoper van souvenirs aan toeristen doorbracht. Ook werd hij er lid van de gereformeerde kerk. Geronimo’s angst dat zijn volk zou uitsterven, was terecht. Destijds waren er meer dan 1.200 Chiricahua. Tegen de tijd dat ze werden vrijgelaten waren er nog 265 over. Volgens zijn naasten speet het Geronimo dat hij zich aan Miles had overgegeven en dat hij niet tot aan de laatste man het had uitgevochten in de Sierra Madre.

Op een winternacht in 1909 viel Geronimo, toen 79 jaar oud, van zijn paard. Hij lag tot de volgende ochtend in een greppel en stierf een paar dagen later aan een longontsteking. Op zijn sterfbed somde Geronimo de namen op van zijn krijgers. Hij werd begraven op het Apache-kerkhof van Fort Sill, te midden van 300 Chiricahua.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Indianen, Vandaag in de geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s