Isadora Duncan (1877 – 1927)

“The wind? I am the wind.
The sea and the moon?
I am the sea and the moon.
Tears, pain, love, bird-flights?
I am all of them.
I dance what I am.
Sin, prayer, flight, the light that never was on land or sea?
I dance what I am.”

Vijf en tachtig jaren geleden stierf Isadora Duncan.

Isadora Duncan (San Francisco, 26 mei 1877 – Nice, 14 september 1927)  is geboren in Francisco en opgegroeid bij haar moeder. Als kind wees ze het klassieke ballet al af, later ging ze haar eigen stijl creëren. Hiermee was zij in het begin van de 20ste eeuw één van de grondleggers van de moderne dans. Ze trad op in New York en Chicago maar werd beroemd in Europa.

Ze werd bekend om haar ‘vrije’ dans, ze was de eerste vrouw die op blote voeten danste en die zich zo vrij bewoog in haar dans. .

In 1903-1904 bezocht ze Griekenland, de schoonheid van de eenvoud. De harmonie en de natuur inspireerden haar sterk. Dit bracht een creatief proces op gang, waarbij haar bovengenoemde inspiratiebronnen tot een heel bijzondere dansstijl wist te verwerken. Duncan is wel de meest interessante danskunstenaar uit de revolutionaire periode. In 1904 richtte zij, samen met haar zus Elisabeth Duncan een dansinternaat op in Duitsland.

Ze werd verliefd op een regisseur en kreeg met hem een dochter, Diedre. vijf jaar later in 1911 kreeg ze een zoon Patrick van Patrick Singer. Maar op 19 april 1913 kwamen beide kinderen om het leven omdat de chauffeur vergeten was de handrem erop te zetten, de auto reed in de Seine en de kinderen verdronken.

Na het ongeval, bracht Duncan een paar maanden door in Corfu met haar broer en zus. Daarna bracht ze enkele weken door bij de badplaats Viareggio met actrice Eleonora Duse.Duse kwam net uit een relatie met de rebelse feministische Lina Poletti. Er waren speculaties over de relatie van Duncan en Duse, maar er is nooit bewijs geleverd van hun relatie in haar autobiografie.

In 1922 trouwde ze, toen 44 jaar,  met de 26 jarige Russische dichter Sergej Jesenin. Hij was een bekende dichter in Rusland maar alcoholist. Hij behandelde Isadora slecht en in 1923, tijdens een tournee, keerde hij alleen terug naar Rusland. Daar werd hij opgenomen in een kliniek, toen hij met kerst met verlof mocht hing hij zichzelf op in een hotelkamer.

In september 1927 kwam Isadora Duncan op 49-jarige leeftijd om het leven bij een bizar ongeluk. Toen ze in Nice met iemand in een open Amilcar wilde wegrijden, raakte het uiteinde van haar rode zijden sjaal, die ze om haar hals droeg, in één van de spaakwielen verstrikt. Ze werd uit de auto getrokken en enkele meters meegesleurd. Door de plotselinge ruk, brak haar nek.

Ze werd gecremeerd en haar as werd in het columbarium van de Parijse begraafplaats Père-Lachaise geplaatst..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Vandaag in de geschiedenis, Verwondering en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s