Halle – De Beestenmarkt

Op oude kaarten werd de Beestenmarkt te Halle ook de “Varkensmarkt” genoemd. Tot in 1784 was hier de Halse begraafplaats.

Vroeger werden de doden begraven rond de kerk (het of de  “Kerk – Hof”), de meer gegoeden werden zelfs IN de kerk begraven.

In 1784 werd een Edikt van Keizer Jozef II uitgevaardigd dat het begraven “intra muros” verbood.  Baljuw en Schepenen kregen de toestemming om zowel Kerkhof als Bruiloftshuis te verkopen en een nieuw Kerkhof  op te starten. Dit gebeurde pas in 1800 onder de Franse obverheersing.

Later werden de doden begraven achter de Sint Katharinakapel. Deze lag op de plaats waar nu de GB Carrefour staat. Achter de Kapel stond het “Huis der Pestlijders”. Deze Kapel werd vermoedelijk in 1579 door de Fransen vernield. Op het einde van de 18e eeuw werd dit huis weer opgebouwd om uiteindelijk te verdwijnen eind 19” eeuw.

De oudste Hallenaren hebben dit nog gekend als een verwaarloosd stuk grond, dat uiteindelijk verdween met de aanleg van de GB en de Parking. De vader van mijn vrouw heeft daar nog als kleine jongen met de schedels gevoetbald. (!)

De Beestenmarkt .

Op de hoek met de Volpestraat stond een huis van de Broederschap van OLV van Halle, het “onze Lieve Vrouwe Huis”. Hier werden de bedevaarders ontvangen en opgevangen. Er werden ook ware banketten gehouden, vandaar de naam “Het Bruiloftshuis” (“La Maison des Noces”). De oudste naam schijnt “La Fleur de Lys” te zijn geweest.

Waarschijnlijk werd het terrein dat bij “La Fleur de Lys” hoorde later afgestaan om als “Kerkhof” te gebruiken. De laatste bewoner werd er dus begraven in 1787.

Kerkhof en Bruilofshuis werden verkocht aan de Stad Halle die er een Veemarkt inrichtte.
Niet ver van “La Fleur de Lys” (of het Bruiloftshuis dus) stond een huis van de Armenzorg. Ok dit huis ging op in het Kerkhof en later de Veemarkt.

Gezien vanaf de Ninoofse Steenweg

Beestenmarkt nr. 3. In September 1924 opende Teurlings hier zijn eerste winkel.

Gezien vanaf de Volpestraat.

Hoek Melkstraat. (1952) Nu Apotheek.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Halle, Toen en Nu en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s