John Steinbeck – The Grapes of Wrath

“How can you frighten a man whose hunger is not only in his own cramped stomach but in the wretched bellies of his children? You can’t scare him…he has known a fear beyond every other.”

Het verhaal speelt zich af tijdens de Grote Depressie, de periode van grote werkloosheid in de Verenigde Staten als gevolg van de val van de beurs van Wall Street in 1929. In de zuidwestelijke staten (Oklahoma, Kansas en Arkansas) was ook nog eens de zogeheten Dust Bowl : een periode van grote droogte, jarenlang viel er geen regen. Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen hun land verlaten en zochten hun geluk in Californië.

De hoofdpersonen in het boek zijn de leden van de familie Joad uit Oklahoma. Ze zijn pachtboeren. Door de grote droogte zijn ze gedwongen om Oklahoma te verlaten. Met een truck verlaten ze Oklahoma en rijden duizenden kilometers over de befaamde Route 66 naar Californië, waar het naar zeggen veel beter is.

Tom Joad wordt uit de gevangenis wordt vrijgelaten op borg. Hij reist naar zijn familieboerderij in Oklahoma, enkel om te ontdekken dat deze inmiddels verlaten is. Hij herkent hier ex-priester Jim Casy. Casy heeft ooit Tom als kind gedoopt, maar is nu zijn gezonde verstand verloren. Hij leidt John uiteindelijk naar zijn familie, die verblijft bij Uncle John. Zijn familie ontvangt hem met open armen. Ze onthullen dat hun boerderij door de bank in beslag is genomen en ze nu van plan zijn om naar Californië te reizen. Ze hebben namelijk gehoord dat er daar makkelijk aan werk is te komen.

De familie Joad bestaat uit 12 leden, maar ze besluiten desondanks met zijn allen richting Californië te trekken in een oude truck. De reis blijkt echter zwaar en fysiek uitputtend. Ze zijn de gehele dag onderweg en hebben maar weinig voedsel. De zwakke grootvader van de familie is de eerste die overlijdt. De familie begraaft hem langs de kant van de weg en trekt vervolgens verder.

In een kamp waar ze overnachten ontmoeten ze een gedesillusioneerde man die onlangs in Californië is geweest. Hij drijft de spot met Pa Joads optimistische gedachten over het leven in Californië en vertelt over zijn verschrikkelijke ervaringen en de slechte omstandigheden in de staat. Desondanks besluit de familie door te gaan. Niet veel later arriveren ze bij een overnachtingskamp. Het is hier stampvol met andere hongerigen die om eten bedelen bij de Joad familie. Ze beseffen dat ze kaalgeplukt worden en vluchten al snel de kamp weer uit.

Later komt de familie aan bij een ander kamp, Keene Ranch genaamd . Ze weten hier banen te krijgen en denken er hun geluk te kunnen vinden. Ze komen er achter dat de voedselprijzen in de lokale winkel relatief hoog liggen. Het blijkt echter de enige winkel in de gehele omgeving te zijn. Tom komt later een groep stakers tegen. Hij is nieuwsgierig en gaat mee naar een geheime bijeenkomst in de bossen.

De bijeenkomst wordt echter ontdekt en al snel loopt het uit op een achtervolging, waarbij Casy doodgeschoten wordt. Tom probeert hem nog te verdedigen door een politieman dood te schieten, maar voor Casy het is al te laat. Tijdens de achtervolging loopt Tom een ernstige wonde op in zijn gezicht en hij beseft dat het hierdoor simpel is voor de agenten om hem te herkennen.

Die avond schuilt Tom onder matrassen van de truck. De familie Joad wordt nog ondervraagd over de moord op de agent, maar ze weten succesvol de te ontvluchten. Eenmaal boven op de berg is er geen benzine meer. Ze weten vlakbij hun truck Wheat Patch te vinden. Wheat Patch is een kamp dat door de United States Department of Agriculture wordt onderhouden. Tom maakt duidelijk Casy’s wens te willen vervullen: vechten voor sociale gerechtigheid.

“Whenever they’s a fight so hungry people can eat, I’ll be there. Whenever they’s a cop beatin’ up a guy, I’ll be there . . . . I’ll be in the way guys yell when they’re mad an’ I’ll be in the way kids laugh when they’re hungry an’ they know supper’s ready. An’ when our folks eat the stuff they raise an’ live in the houses they build-why, I’ll be there.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Film, Gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s