Sylvia Kristel is niet meer

Sylvia Kristel is overleden. De 60-jarige actrice was al maanden ernstig ziek. Ze leed aan slokdarmkanker. Kristel overleed vannacht in haar slaap.

Sylvia Kristel werd internationaal bekend door haar rollen in de soft-erotische filmserie Emmanuelle.

De eerste Emmanuelle-film uit 1974 was meteen een kassucces; zo was de film in Parijs tien jaar lang te zien. Ook filmliefhebbers die geen interesse hadden in seksfilms lieten zich verleiden hiervoor naar de bioscoop te gaan. Kristel speelde ook de hoofdrol in drie van de zes daaropvolgende Emmanuelle films. Op 26 juni kwam de film uit in Europa, Japan en de Verenigde Staten. In deze tijd had ze een relatie met de schrijver Hugo Claus, van wie ze op 10 februari 1975 een zoon, Arthur, kreeg. Tot 1978 verbleef ze samen met Claus in Frankrijk.

Sylvia Kristel begint haar carrière als fotomodel. Het is een tienerdroom om een bekende filmster te worden en die droom komt uit. Ze wordt in 1972 uitgekozen als Miss TV Europe, waardoor ze internationaal bekendheid krijgt en de juiste mensen in het wereldje leert kennen.

In de jaren 70 en 80 is ze binnen de jetset een bekende figuur. Ze heeft een tijdje een relatie met schrijver Hugo Claus en krijgt in 1975 een zoon met hem. De tweede helft van de jaren 70 krijgt ze te maken met drank- en drugsproblemen. Ze komt er weer bovenop en pakt haar filmcarrière weer op.

Na Emmanuelle speelt ze in nog tientallen buitenlandse films, vooral erotische. Zo speelt ze de rol van Lady Chatterley in een verfilming van het bekende boek van D.H. Lawrence en Mata Hari in een film over het leven van de Nederlandse spionne.

Ze speelt ook in een paar Nederlandse films. De bekendste daarvan zijn ‘Naakt over de schutting’ en ‘Pastorale 1943’.

Haar meest gewaardeerde serieuze filmrol was die in het magisch realistische Alice ou la dernière fugue van Chabrol. In Hollywood speelde ze naast onder anderen Olivia de Havilland de hoofdrol in Behind the Iron Mask en overtrof de box-office cijfers van Emmanuelle met de luchtige sexkomedie Private Lessons met de Nederlandse cameraman Jan de Bont

In 2003 blijkt Kristel aan keelkanker te lijden. Na een uitgebreide chemokuur wordt ze genezen verklaard en gaat ze weer aan het werk. In 2006 werkt ze mee aan twee documentaires over haar leven. Een NTR-documentaire voor ‘Het uur van de wolf’ en een Britse documentaire voor Channel Four Television.

Met ‘Wie weet overleeft de begeerte me’, staat ze in 2009 in het theater. In het stuk komen haar carrière, relaties en verslaving aan bod.

De laatste jaren van haar leven woont Kristel in Amsterdam. Ze speelt af en toe nog in films en legt zich toe op het schilderen. Ze exposeert haar werk in een galerie.

Begin 2012 blijkt Kristel opnieuw kanker te hebben, slokdarmkanker ditmaal. Een paar maanden later, in juni, wordt ze na een zware beroerte in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor moet haar behandeling tegen kanker worden stopgezet; ze is er te zwak voor geworden.

Begin juli wordt ze uit het ziekenhuis ontslagen. Haar zoon laat dan weten dat er geen hoop meer is op volledige genezing.

Uit het dagboek van Hugo Claus (De Wolken)

‘Midden in de nacht raak ik haar aan. Schrik me rot, zo nat is zij. Schrik en walg. Andere mannen moeten dat appreciëren, denk ik. Ik niet. Waarschijnlijk ook in connotatie met het zaad van een andere man. (…) Aanrakingen bij haar: elektrisch. Ze krijgt aldoor schokjes. Ook als het niet kietelt. ‘Andere vrouwen zouden erom smeken’, zei ik. ‘Je bent elektrisch geladen’, zei zij, ‘the man with the touch.’ Ik vrees dat dit dagboek uitsluitend over erotiek of Sylvia gaat, of onze verhouding in details. So what?’ (dagboek 1975)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Film en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sylvia Kristel is niet meer

  1. nico nsb zegt:

    Nice pictures. RIP Sylvia.
    😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s