Grace Kelly (1929 – 1982)

Grace Patricia Kelly (Philadelphia, 12 november 1929 – Monaco, 14 september 1982) was een Amerikaanse actrice die later de gemalin werd van prins Reinier III van Monaco.

Hoewel haar familie erop tegen was dat Kelly actrice werd, besloot ze toch actrice te worden en speelde ze op 22-jarige leeftijd in haar eerste film. De volgende jaren speelde Kelly in verschillende films, waaronder drie van Alfred Hitchcock en in de western “High Noon” van Fred Zinneman.

In 1955 kreeg ze een Oscar voor beste actrice in de film “The Country Girl”. Tijdens de opnames van deze film had ze een korte affaire met mede-acteur Bing Crosby, maar deze affaire werd geheimgehouden om de reputaties van beide acteurs te beschermen.

In 1956 speelde ze in haar laatste film, de muzikale komedie “High Society” met Dany Kaye en Louis Armstrong. Door haar huwelijk met prins Reinier moest ze het acteren opgeven, dit overigens zeer tegen haar zin.

Ze was een van de, zoniet de preférée van Hitchcock. Met hem speelde ze in “Dial M for Murder”(1954), “Rear Window”(1954) en “To catch a Thief”(1955)

Op maandag 13 september 1982, op 52-jarige leeftijd, kreeg prinses Gracia een beroerte toen ze met haar Rover 3500, ter hoogte van La Turbie, op dezelfde kronkelige weg reed als in de beroemde scène uit de Hitchcock-film To Catch a Thief waarin ze de hoofdrol speelde. Als gevolg hiervan verloor prinses Gracia de controle over het stuur en kwam met de auto in een 30 meter diep ravijn terecht. Ze overleed de volgende dag zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest in het ziekenhuis in Monaco.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Gezichten uit het verleden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s