De Scandinavische Crimi reeksen.

Het is sfeervol, somber, donker, maar enorm populair…

De scandinavische  crimi reeksen.

Mijn zoon zei me onlangs dat we binnenkort Deens of Zweeds of Noors zouden leren op school… Misschien heeft hij wel gelijk.

Het begon allemaal (om het met Kuifje te zeggen) met Kurt Wallander een paar jaren terug, een depressieve Zweedse detective gemaakt door auteur Henning Mankell in zijn bestseller romans.

Wallander was het onderwerp van een aantal populaire tv-aanpassingen, laatst nog door de prachtige BBC Reeks met Kenneth Branaggh.

Wallander ploeterde  door de “killing fields”  van Zuid-Zweden. Hij is een somebere man, een eenzaat wiens crouw hem heeft verlaten – we begrijpen al gauw waarom – die leeft op hot dogs en sandwiches, en die rotsvast gelooft in een soort rechtvaardigheid. Het was niet mogelijk om van deze sympathieke brombeer niet te houden.

Kurt Wallander had ook een bijna onmogelijke relatie met zijn dementerende vader, die nooit de gelegenheid voorbij liet gaan om hem te kleineren. Zijn dochter,  Linda, was al even problematisch.

Voor de TV reeks breidde Henning Mankell een prachtig vervolg aan de boeken. Hij introduceerde een paar nieuwe – zeer geslaagde – personnages.

In de TV reeks wordt Kurt Wallander gespeeld door Krister Henriksson. Hij geeft perfect vorm aan de  melancholische, soms wat cynische politie-inspecteur in Ystad met een voorliefde voor Italiaanse opera’s.
Zoals zijn Britse tegenhanger, Inspector Morse, is hij een stevige drinker, nukkig, heeft hij het moeilijk om relaties met vrouwen aan te knopen en gebruikt hij vaak onconventionele en zelfs illegale middelen om zaken op te lossen.

De serie begint met het afstuderen van Wallanders dochter Linda (Johanna Sällström) van de politieschool. Ze vervoegt zich bij het politiekorps van Ystad, wat niet naar de zin is van haar vader. Dit zorgt in de serie vaak voor conflicten. Ze heeft een knipperlichtrelatie met de rechterhand van Wallander, Stefan Lindman (Ola Rapace), wat eveneens voor spanningen zorgt.

In de tweede serie was het personage van Linda Wallander vervallen door de dood (zelfmoord) van actrice Sällström. Nieuwe hoofdrollen waren de openbaar aanklager Katarina Ahlsell (Lena Endre) en de twee jonge aspirant-agenten Isabelle Melin (Nina Zanjani) en Pontus Höijer (Sverrir Gudnason).

De Wallander Romans werden prachtig verfilmd door de BBC met de onvolprezen Kenneth Branagh in de rol van de politieman. Opgenomen in Ystad en Zuid Zweden werd deze reeks een ongelooflijke mooie reeks, die dezelde sfeer uitademt als de Zweedse.

Hiervoor waren sommige romans al verfilmd voor TV met Rolf Lassgård.

Uit Denemarken komen de nieuwe hits, “The Killing” en “Borgen”. Beide reeksen werde gefilmd in en rond Kopenhagen.

The Killing (Forbrydelsen).

Forbrydelsen I (2007) gaat over de eigenwijze inspecteur Sarah Lund (gespeeld door Sofie Gråbøl), die met haar collega Jan Meyer belast is met het onderzoek naar de verkrachting van en de moord op een negentienjarig meisje. Er zijn verbindingen met de politiek.

Het eerste seizoen bestond uit twintig afleveringen van elk ongeveer een uur. Detective-inspecteur Sarah Lund kijkt uit naar haar laatste dag bij de politie van Kopenhagen. Zij gaat verhuizen naar Zweden met haar verloofde en zal naar de Zweedse politie overstappen. Alles verandert nadat een 19-jarig meisje, Nanna Birk Larsen, is gevonden, verkracht en vermoord. Samen met haar collega Jan Meyer wordt Sarah gedwongen het onderzoek te doen, waarbij al snel duidelijk is dat zij jagen op een intelligente en gevaarlijke moordenaar. De lokale politicus Troels Hartmann is middenin een harde verkiezingscampagne om de nieuwe burgemeester van Kopenhagen te worden, als plotseling het bewijs voor de moord zich met hem verbindt. Tegelijkertijd worstelen familie en vrienden van het meisje met hun verlies.

Sarah Lund lacht zelden. Ze is een ietwat raadselachtige obsessieve vrouw met een zaklamp in haar handtas. Ze draagt liefst een slobbertrui, eet stoofpot rechtstreeks uit de pan en als puntje bij paaltje komt, kiest ze voor haar politie carrière eerder  dan voor haar familieleven.

Van het eerste seizoen is een Amerikaanse “remake” gemaakt. Ik vrees het ergste….

Het tweede seizoen Forbrydelsen II, dat in 2009 in Denemarken werd uitgezonden, had tien afleveringen. Ook hierin heeft Sarah Lund de hoofdrol. Verder komt geen van de andere personages uit serie I erin voor, behalve politiecommissaris Lennart Brix. Bij het onderzoek naar de moord op een advocate raken ook de politiek en het leger betrokken.

In seizoen II wordt Lund teruggeroepen door de Kopenhaagse politie om de moord op advocate Anne Dragsholm te onderzoeken. De moordenaar blijkt het op een heel legerteam gemunt te hebben, zodat het leger en de politici van Denemarken in de moorden verstrikt raken.

Een derde seizoen zal eind dit jaar te zien zijn.

Borgen.

De naam van de serie (De burcht) verwijst naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen, het gebouw dat onder meer het Deense parlement (Folketinget) en het departement (Statsministeriet) van de minister-president huisvest. Hoewel de serie tot de fictie behoort en de personages, hun belevenissen en de politieke partijen dus verzonnen zijn, verwijst de plot wel naar herkenbare situaties en locaties.

De centrale figuur is politica Birgitte Nyborg, gespeeld door Sidse Babett Knudsen. In de loop van de 2 x 10 afleveringen moet zij in haar functie van Statsminister (minister-president) bijna dagelijks keuzes maken tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid.

Tijdens een bezoek aan Londen gebruikt de Deense minister-president Lars Hesselboe door onvoorziene omstandigheden een bankkaart van de staat voor privé-aankopen, met de bedoeling het geld later terug te betalen. Hij draagt zijn medewerker Ole Dahl op de terugbetaling in orde te maken. Nog voordat Dahl dat heeft kunnen doen, sterft deze plotseling aan een hartaanval, in het bijzijn van de journaliste Katrine Fønsmark. Omdat Katrine niet wil dat haar relatie met de getrouwde Dahl bekend wordt, vraagt ze hulp aan haar ex-vriend Kasper Juul, spindoctor van politica Birgitte Nyborg. Hij ruimt alle sporen in het appartement op en vindt daarbij de afschriften van de aankopen van de minister-president. Omdat zijn baas Birgitte Nyborg weigert dit bewijsmateriaal te gebruiken, biedt hij het een andere politieke leider (Michael Laugesen) aan. Deze brengt het bewijsmateriaal naar buiten tijdens een televisiedebat, waarna de minister-president moet aftreden. Na de daarop volgende verkiezingen behaalt Birgitte Nyborgs partij “De Moderate” (in het Nederlands vertaald als “Middenpartij”) een goed resultaat, zodat zij de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken wordt.

Vertrouwensrelaties met andere politici worden regelmatig op de proef gesteld en er wordt veel gevraagd van haar vermogen om behendig te opereren. Daarbij moet zij soms vuile handen maken. Bovendien wordt het steeds minder mogelijk haar gezinsleven overeind te houden. Zij kan maar weinig thuis zijn, haar echtgenoot wil zelf carrière maken en haar opgroeiende zoon en dochter hebben het moeilijk. Ook de beide andere hoofdpersonages, de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) en de cynische spindoctor Kasper Juul (Johan Philip “Pilou” Asbæk), worden voortdurend geconfronteerd met professionele en persoonlijke dilemma’s. Elke aflevering wordt voorafgegaan door een passend citaat, bijvoorbeeld van een beroemde denker over macht, zoals Niccolò Machiavelli of Bertrand Russell.

Net als Sarah Lund moet Nyborg een aantal keuzes maken en kiest ze uiteindelijk voor de macht – zoals de meeste politici. Dit zal niet zonder kleerscheuren verlopen.

The Bridge.

Bron/Broen is een tweetalige Scandinavische serie, waarin zowel Zweeds als Deens wordt gesproken.

Op de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken wordt een doormiddengezaagd lijk gevonden. Omdat het precies op de grens ligt, moeten de rechercheteams van het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö nauw samenwerken. De twee tegenpolen die gezamenlijk de leiding van het onderzoek hebben, zijn de Deense politie-inspecteur en gezinsvader Martin Rohde en de Zweedse, ietwat eigenaardige Saga Norén, die kenmerken van het syndroom van Asperger vertoont. Rohde wordt gespeeld door de prachtige acteur Kim Bodnia en Norén door Sofia Helin. De moord blijkt zowel sociale als politieke motieven te hebben, maar de sadistische moordenaar wil nog meer bereiken.

Irene Huss

Deze Scandinavische thrillerserie wordt gebaseerd op de boeken van Helene Tursten. Centraal staat de veertigjarige Irene Huss, inspecteur bij de politie van Göteborg. Naast haar werk is ze ook moeder van twee tienermeisjes en de vrouw van een chefkok die gelukkig thuis het huishouden kan overnemen als moeder Huss achter moordenaars aan moet.

Op het hoesje prijkt ‘De vrouwelijke tegenhanger van Kurt Wallander’, een belofte die de serie helaas bij lange na niet in weet te lossen. Vanaf de eerste scènes zie je al dat Huss geen vrouw is om zonder handschoenen aan te pakken – als taekwondo beoefenaar rekent ze net zo makkelijk af met hardhandige criminelen als haar mannelijke collega’s. Helaas ontbreekt het Huss aan een stel hersens om die spierballen aan te sturen.

Niet echt “de vrouwelijke Wallander” dus.

Annika Bengtzon.

Annika Bengtzon is het hoofdpersonage uit de de boeken van Liza Marklund. Ook hier werd een TV reeks van gemaakt.

Waren Sjöwall/Wahlöö in de jaren ’60 de grondleggers van de Zweedse politieroman, dan was het Liza Marklund die het genre in de jaren ’90 écht populair maakte. Marklund groeide uit tot één van de meest populaire schrijfsters in Scandinavië. Van haar boeken, die verschenen in 30 talen, werden er zo’n 10 miljoen exemplaren verkocht.

Haar hoofdpersonage, Annika Bengtzon, is net zoals voornoemde dames, een vrouw met ballen. Een kuitenbijter die regelmatig buiten de lijntjes kleurt en die voortdurend flirt met het gevaar. Dat dat ten koste gaat van haar relatie met Thomas, met wie ze twee schattige kinderen heeft, neemt ze er noodgedwongen bij. Werk combineren met de taak van huismoeder is ook in Zweden geen gemakkelijke taak, vooral als je verslaafd bent aan je werk.

Bengtzon is een gedreven journaliste. Ze werkt op de redactie van de fictieve tabloid Kvällspressen. Haar baas Anders Schyman geeft haar de nodige ruimte, maar gebruikt ook zijn autoriteit wanneer hij volgens de wet bepaalde dingen niet mag publiceren. Veel vrienden heeft Annika niet. De enige met wie ze een goede band heeft is haar collega Berit. Met wie ze ook vaak contact heeft en met wie ze regelmatig nieuws uitwisselt is politie-inspecteur Q, een man die weet wat hij aan Annika heeft, maar die wel steeds zijn grenzen stelt.

Those who Kill (Den som dræber)

Den som dræber (internationaal op dvd uitgebracht onder de naam Those Who Kill) is een Deense politieserie, die is bedacht door de Deense bestsellerauteur Elsebeth Egholm en Stefan Jaworski met medewerking van de scriptschrijvers Siv Rajendram, Rikke De Fine Licht en Thorleif Hoppe. De regisseurs zijn Birger Larsen, Niels Nørløv en Kasper Barfoed.

De serie volgt het onderzoek van een speciale eenheid van de politie van Kopenhagen, geleid door rechercheur Katrine Ries Jensen met de hulp van forensisch psychiater en profiler Thomas Schaeffer. Het duo is gespecialiseerd in seriemoordenaars die niet passen binnen de traditionele gedragspatronen. Tot het vaste team behoren ook recherchechef Bisgaard, rechercheur Molbeck en forensisch arts Mia Vogelsang. Er zijn tien afleveringen van 45 minuten gemaakt, waarvan er steeds twee een doorlopende plot hebben, zodat er vijf televisiefilms van 90 minuten ontstaan.

Detective inspecteur Katrina Ries Jensen (Laura Bach) werkt in een speciale afdeling van de Kopenhagen politie en bundelt haar krachten met een forensisch psychiater voor het opsporen van een seriemoordenaar.

Net als Lund is Katrina vastberaden en toegewijd, maar “Thos who Kill” is toch net iets anders dan The Killing. Zowel in de toon als in de manier waarop alles in beeld wordt gebracht  is het net iets anders. Lars Mikkelsen (Troels Hartmann in the Killing) speelt  Magnus Bisgaaard (de chef van Katrina) en de onvolprezen Jacob Cedergren is Thomas Schaeffer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Crime, Film en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Scandinavische Crimi reeksen.

  1. pdehaan zegt:

    Geweldige berichten uit het verleden ,maar ik mis er nog een paar Graven Morden Raid en Arne Dahl
    ps.jammer dat je de fotoos aan de zijkant niet even uit kan vergroten..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s