Boudewijn en Lilian Baels

Een van de meest intrigerende aspecten uit het leven van Boudewijn is zeker de relatie met zijn stiefmoeder Lilian Baels.

Er bestaan hardnekkige geruchten over een relatie tussen beiden die het platonische oversteeg.

In een biografie, van auteur Thierry Debels, sneuvelt het imago van koning Boudewijn als de alom geliefde vorst. De auteur stelt dat hij kan aantonen dat Boudewijn een relatie had met zijn stiefmoeder, Lilian Baels, en dat de twee zelfs trouwplannen hadden.

Debels : “”Dat gerucht gaat al jaren mee en werd ook door toenmalig premier Van Acker genoteerd in zijn dagboek. Ik heb bevestiging gekregen dat wat Van Acker neerschreef, waar is. Boudewijn had jarenlang een relatie met zijn stiefmoeder. Sterker nog: er zijn zelfs trouwplannen geweest tussen Boudewijn en Lilian. Dat werd me door verschillende bronnen bevestigd. Je moet weten dat Lilian er alles aan wilde doen om koningin van België te worden. Ze was een bloedmooie vrouw. Ze was getrouwd met Leopold III, die niet alleen veel ouder was maar ook nogal wat buitenechtelijke relaties had. Lilian zag in Boudewijn de kortste weg naar de troon. Boudewijn was zo verliefd op Lilian dat hij ernstig overwoog met haar te trouwen, maar dat is afgeblokt door de regering. Als hij dat zou doen, zette hij niet alleen de monarchie op het spel, maar ook de toekomst van het land”.

Uit de dagboeknotities van premier Van Acker van eind november 1952 blijkt dat “op basis van zijn informatie, dat Boudewijn en Lilian op reis trokken naar Tirol, dat Leopold niet meereisde, dat ,,voor het eerst” de vlag desondanks op het paleis bleef, dat de twee dezelfde slaapwagen in de trein deelden, dat de regering vreesde dat dit nieuws zou uitlekken”.

De toenmalige oppositievoorman noteerde, Later noteerde hij dat beiden tedere woorden uitwisselden.

In 1952 reizen ze samen incognito naar Rome.

Op de ministerraad wordt dit onderwerp besproken. De cvp-regering is uiterst ongerust over deze ontwikkeling. In november 1952 verblijven Lilian en Boudewijn samen in Tirol. Leopold is niet aanwezig. ‘Lilian en Boudewijn reisden naar Tirol in hetzelfde  compartiment, met couchettes,’ noteert Van Acker. Boudewijn fluistert Lilian toe dat het ‘een echte betovering is’. “Je suis à toi”, antwoordt Lilian. ‘Ik verlaat je nooit’, antwoordt Boudewijn.

De relatie houft nog een tijdje aan en de geruchtenmolen draait.  Begin januari 1953 reizen ze samen naar de Azurenkust. De regering is ongerust dat Lilian van  Leopold wil scheiden om met haar stiefzoon Boudewijn te kunnen trouwen.

De Staatsveiligheid luistert de telefoongesprekken af tussen de twee.

Van Acker noteert : “‘De zaak schijnt reeds verloren in het geval van een huwelijk.”

Wat Van Acker bedoelt is dat de monarchie en het hele Belgische systeem op de helling zou komen te staan door een nieuwe “koningskwestie”. Leopold III is nog maar pas afgetreden en hier begint er een nieuwe  – meer ingrijpende – krisis zich aan te dienen.

De Belgische bevolking zou een dergelijke verbintenis nooit aanvaarden. Bovendien waarschuwt de staatsveiligheid dat zo’n huwelijk Belgie opnieuw op de rand van een burgeroorlog zou  ̈kunnen brengen.

In het archief van de PSB (Parti Socialiste Belge) bevindt er zich een notitie die de amoureuze relatie tussen Lilian en Boudewijn bevestigt.

Een notitie van 3 juni 1954 van de partijraad stelt het volgende:  “ Lilian (…) qui embrasse Baudouin dans le cou, ce n’est pas un baiser de belle-mère”

Was er echt iets van aan of waren het pure roddels ?

Evrard Raskin, de biograaf van prinses Lilian, hecht geloof aan de verklaringen van Van Acker.  ‘Hij is niet de eerste de beste roddelaar. De oud-premier was bovendien in feite een monarchist.’

Bovendien suggereerde ook de buitenlandse (sensatie)pers dat er een affaire bestond tussen stiefmoeder en stiefzoon.

Hebben Lilian en Boudewijn enkel handjes vastgehouden of zijn ze verder gegaan?

Hoe lang duurde de relatie? Zou het kunnen dat Boudewijn de biologische vader is van zijn ‘halfzus’Esmeralda? Dit is waarschijnlijk te ver gedacht maar het is zeker niet uit te sluiten. Een extra argument is dat Leopold begin 1956 in het buitenland verbleef. Hij was in januari via de VS naar Venezuela vertrokken. Hij verbleef er twee maanden en was pas in maart terug. (Evrard Raskin)

Steeds meer wordt duidelijk dat er begin jaren vijftig wel degelijk iets was tussen Lilian en Boudewijn. Het kan alvast de haat verklaren van een vrouw die zich in 1960 brutaal opzij geschoven voelt door Fabiola.

Dit bericht werd geplaatst in Boek, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie