Guy Peellaert (1934 – 2008)

Peellaert01

Guy Peellaert (Brussel, 6 april 1934 – Parijs, 17 november 2008) was een Belgisch graficus en pop art-kunstenaar, die internationaal befaamd was voor zijn fotorealistische portretten van iconen uit de rockgeschiedenis.

Peellaert begon als decorontwerper voor toneelstukken en als striptekenaar. Zijn stijl was beïnvloed door psychedelica en Pop Art. In 1966 publiceerde hij in het controversiële blad Hara-Kiri zijn strip Les Aventures de Jodelle, waarvan het hoofdpersonage gebaseerd was op zangeres Sylvie Vartan.

In 1968 publiceerde hij zijn tweede strip, Pravda, waarvan het hoofdpersonage ditmaal gebaseerd was op zangeres Françoise Hardy. Beide figuren zouden in 2001 door modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac gebruikt worden voor zijn collectie Physical graffiti .

STONESdavid_bowie_-_diamond_dogs-fronttaxi driver

Peellaert maakte begin jaren zeventig werk voor platenhoezen van onder meer David Bowie (Diamond Dogs) en The Rolling Stones (It’s Only Rock’n’Roll). Hij ontwierp ook de filmaffiches voor “Taxi Driver” van Martin Scorsese en “Paris, Texas” van Wim Wenders.

Peellaert werd de afgelopen decennia bejubeld in The Guardian, Les Inrockuptibles en Vanity Fair. In thuisland België werd zijn werk voor het eerst tentoongesteld in 2008.

Door de Belgische weekbladen Knack (Focus) en Le Vif werd hij gevraagd om tien weken lang de grootste iconen uit de Belgische muziek te portretteren.

Zijn boek “Rock Dreams” (met Brits rockjournalist Nic Cohn), is een monument van pop art vol fotorealistische ‘tekeningen’ van de grote iconen van de rockmuziek. Het boek ging meer dan een miljoen keer over de toonbank.

Op 17 november 2008 overleed Peellaert te Parijs op 74-jarige leeftijd aan kanker.

Uit “Rock Dreams” : The Beatles, Jimi Hendrix, Bob Dylan, The Beatles, The Rolling Stones, Johnny Cash, The Mama’s Cass en Michele, Hank Williams en Bob Dylan.

God-save-the-QueenGuyPeellaert_JimiHendrixGuyPeellaert_SuperstarBobGuyPeellaert_TheBeatlesimg985RockDreams_JohnnyCash1-e1288027347231-793x1024img058img272img053 (2)

Uit “Focus Knack” : Bobbejaan Schoepen en Soeur Sourire

IMG_0001IMG_0002

Voor Coca Cola (Françoise Hardy)

Coca-Cola_Art_Pop-Art-Wallpaper_Peellaert1Coca-Cola-Art_GuyPeellaert_Pravda3

en ook….

jodellesc001c32192S4w-RockDreams-224-LittleRichard

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Illustraties en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s