Alan Turing (1912-1954)

alan-turing

Alan Turing (1912-1954) is een van de pioniers van de informatica en de artificiële intelligentie.

In de jaren ’30 ontwikkelde hij een machine, de Turingmachine. Het was een concept van de moderne computer. Tien jaren later was hij van zeer kortbij betrokken bij de ontwikkeling van de eerste computers.

In zijn zgn. Turingtest stelde hij als eerste de vraag of machines als mensen kunnen denken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Turing een zeer belangrijke rol in het kraken van de Enigma-code waarmee de Duitsers hun geheime boodschappen versleutelden.

Volgens Time Magazine was Alan Turing een van de twintig belangrijkste wetenschappers en denkers van de vorige eeuw.

Alan-   Turing

Alan Turing studeerde kwantummechanica aan de Universiteit van Cambridge.

In zijn jaren op Cambridge houdt Turing zich bezig met het berekenbaarheidsprobleem. Dit probleem, opgesteld door de wiskundige Hilbert in 1928, vraagt of er een procedure bestaat die eenduidig kan bepalen of een wiskundige stelling waar of onwaar is.

In 1936 komt Turing met de Turingmachine op de proppen. Dit is een hypothetische machine die een rij nullen en enen op een lint kan bewerken volgens een vaste set regels. Turing toonde vanuit de Turingmachine aan dat niet alle wiskundige stellingen oplosbaar zijn. Het is namelijk mogelijk dat de machine geen oplossing vindt, maar eeuwig door blijft rekenen. Dat is niet van tevoren te voorspellen, en dus levert de machine niet gegarandeerd antwoorden. In de Turingmachine zijn de contouren van de moderne computer zichtbaar.

De logica van het lezen en schrijven van een reeks nullen en enen op basis van een algoritme werd de basislogica van waaruit de computer zou gaan functioneren: één machine voor alle mogelijke taken.

hires-wehr3

In de Tweede Wereldoorlog was Alan Turing één van de leidende codebrekers bij het kraken van de Duitse Enigma-code. De Enigma was een elektromechanische codeermachine die de Duitsers gebruikten om berichten te coderen. Verstelbare tandwielen en bedrading maakten een ontelbare hoeveelheid instellingen van de machine mogelijk. De Duitsers kozen elke dag een andere instelling, die door middel van codeboeken aan hoge officiëren kort van tevoren bekend werd gemaakt. De machine leek hierdoor lange tijd onbreekbaar.

De codebrekers op Bletchley Park probeerden een manier te vinden om de begininstellingen van de Enigma af te leiden uit onderschepte, gecodeerde berichten. Met behulp van Poolse codebrekers ontwierp Alan Turing de Bombe. Het lukte Turing de Bombe zo efficiënt te maken dat deze binnen een aantal uur de juiste daginstellingen van de Enigma kon kraken. De informatie die op deze manier onderschept kon worden heeft de geallieerden enorm geholpen in hun strijd tegen de Duitsers.

In Bletchley Park werd Turing bekend als excentriek genie: briljant en gewaardeerd, maar sociaal onhandig, slecht gekleed en met een vreemde hoge stem.

Alan M Turing and colleagues working on the Ferranti Mark I Computer, 1951.

Na de oorlog werkte Turing aan de universiteit van Manchester waar hij de Deputy Director of the Computing Laboratory werd. Hij bouwde de Automatic Computing Engine (ACE). In 1950 publiceerde Turing in het tijdschrift MIND een artikel genaamd Computing Machinery and Intelligence. Hierin beschreef hij zijn Turing-test.

Turing werd voor zijn vitale bijdragen aan de oorlogsinspanning in 1945 geëerd met de Order of the British Empire (OBE), en in 1951 werd hij voor zijn belangrijke bijdragen aan de wiskunde gekozen tot lid (Fellow) van de Royal Society. De ACM Turing Prijs wordt algemeen gezien als de hoogste onderscheiding in de informatica.

alan_turing

Alan Turing heeft er nooit echt een geheim van gemaakt homoseksueel te zijn. In Cambridge was zijn geaardheid een publiek geheim.

In 1952 werd Turing gearresteerd wegens homoseksuele handelingen (die tot 1967 in Engeland voor mannen strafbaar waren, en waardoor hij door de geheime dienst als een veiligheidsrisico in verband met de hem bekende staatsgeheimen werd beschouwd) en veroordeeld tot ofwel een experimentele chemische castratie, ofwel een gevangenisstraf. Turing koos het eerste. Als gevolg van de hormonen die hij verplicht werd te laten injecteren leidde dit onder meer tot borstvorming.

Voor het oog van zijn omgeving leek Turing zijn veroordeling en straf onaangedaan te ondergaan, maar op 7 juni 1954 vond zijn schoonmaakster hem dood in huis, met een half opgegeten appel naast zich. De appel bleek cyanide te bevatten, en het rapport van de lijkschouwer oordeelde zelfmoord door vergiftiging. Turing was pas 41 jaar oud.

In 2009 bood Cameron enkel zijn excuses aan voor de veroordeling. Wat volgde was een petitie ondertekend door 21.000 mensen, onder wie Stephen Hawking,  voor een postuum pardon. Deze werd echter in februari geweigerd. Als argument werd gebruikt dat homofilie destijds een crimineel delict was en dat Turing daarom rechtmatig is veroordeeld.

Vandaag spreken Hawking en de tien andere wetenschappers schande van de behandeling van Turing. In de brief herinneren ze aan Turings bijdragen aan de oorlog en de wetenschap en noemen ze hem “een Brits icoon”.

Downing Street heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Shame on you Britain !

Alan Turing

Dit bericht werd geplaatst in Ergernissen, Geschiedenis, Oorlog en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s