De Sint Valentijn Moorden (1929)

0de67fb77428426a0bebfee4bfa1b480_39069

Het is ironisch genoeg Valentijnsdag als in 1929 zes leden van de gangsterbende van George “Bugs” Moran uit Chicago worden vermoord.

Het beroemde Valentijnsdag bloedbad op 14 februari 1929 in vermoedelijke opdracht van Al Capone en uitgevoerd onder vermoedelijke leiding van Jack “Machine Gun” McGurn betekende zijn ondergang. Naar verluidt was Bugs Moran te laat en werd een andere man aangezien voor Bugs Moran waardoor de moordenaars in actie kwamen.

IMG

De zes leden van Moran’s bende worden, net als een mecanicien die zich bij de bendeleden had gevoegd, om 10:30 gedwongen tegen een muur van de garage van de S-M-C Cartage Company in noord Chicago te gaan staan. Vier leden van een rivaliserende bende schieten de mannen vervolgens in koelen bloede dood.

Maar ook de dagen van Capone waren geteld. Het publiek was geschokt door deze gruwelijke afrekening, daarnaast zette de fiscus alles op alles om Al Capone in zijn portemonnee te raken. In juli 1946 werd Moran gearresteerd door de FBI op verdenking van een bankoverval. Hij werd tot 10 jaar cel veroordeeld. Na zijn vrijlating werd hij opnieuw gearresteerd voor een eerdere bankoverval en wederom tot 10 jaar veroordeeld. In 1957 overleed George Bugs Moran in de Leavenworth gevangenis aan longkanker.

2153b_lgFoto genomen na de moord in de garage

Hoewel hard bewijsmateriaal ontbreekt, gaat vrijwel iedereen er van uit dat bendeleider Al Capone achter de moordpartij zat.

De gangsterbaas had het echter wel zo geregeld dat hij ten tijde van de slachtpartij op vakantie was in Florida. Hoewel Capone verdacht werd van talloze strafbare feiten, had de politie veel moeite hem achter slot en grendel te krijgen. De gangsterbaas regelde het altijd zo dat anderen de misdaden pleegden. Capone werd uiteindelijk gepakt op belastingontduiking.

Twee van de moordenaars van de zogenaamde Saint Valentine’s Day massacre waren gekleed in een politie-uniform, waardoor men veronderstelde dat de gangsterleden werden gecontroleerd door de politie. Daarnaast waren er nog twee bendeleden aanwezig.

header

Eigenlijk was het bendeleider George “Bugs” Moran die het doelwit was van de aanslag. Moran stond die dag echter te laat op waardoor hij niet aanwezig was in de garage. Hij kwam net aanrijden toen hij een politiewagen bij de garage zag staan en besloot daarom even te wachten tot die vertrokken waren. Toen Moran geweerschoten hoorde besloot hij onmiddellijk te vertrekken.

Waarom de bendeleden in de garage waren, is nooit volledig duidelijk geworden. Vermoed wordt – en aannemelijk is – dat ze er waren om een lading drank in ontvangst te nemen. Ten tijde van de Saint Valentine’s Day massacre beheersten twee grote bendes de stad Chicago. De bende van Capone die het noorden contrleerde en de bende van George “Bugs” Moran die de plak zwaaide over het zuiden.

volsteadAndrew John Volstead

De hele illegale handel in alcohol werd in de hand gewerkt door het systeem van de drooglegging (Prohibition, volgens The National Prohibition Act, beter gekend onder de naam Volstead Act)

1-saint-valentines-day-massacre-seven-everett34569574Valentines day massacreAl-Capone

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Crime, Mafia en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s