Bloedige Zondag (1905)

bloody_sunday_russia_1905

Bloedige Zondag was een bloedbad op 9 januari 1905 (22 januari volgens de huidige, Gregoriaanse kalender) in St. Petersburg Rusland op ongewapende demonstranten die een petitie wilden  aanbieden aan tsaar Nicolaas II. Het bloedbad was het begin van de Revolutie van 1905.

De weken ervoor werd er veel gestaakt. Ook deze zondag zouden velen bij elkaar komen. Het volk ging onder leiding van priester Georgi Gapon (1870-1906) de straat op. Hij was een zeer charismatisch figuur en had een bijna naïef vertrouwen in de goedheid van de tsaar.
De menigte van arbeiders, intelligentsia, vrouwen en kinderen marcheerde met kerkvaandels, afbeeldingen van de tsaar en iconen naar het winterpaleis van de tsaar, destijds de officiële residentie, om veranderingen en verbetering van het lot van de boeren en arbeiders te bepleiten. Velen dachten dat de tsaar niet op de hoogte was van hun ontberingen.

Ruim honderdduizend mensen deden aan de demonstratie mee en de massa werd geconfronteerd met wegversperringen op alle belangrijke toegangswegen. Toen de grootste stoet ter hoogte kwam van de imposante facade van de Narvapoort, gebouwd ter nagedachtenis aan Napoleons nederlaag, viel een eskader grenadiers te paard van het Garderegiment de menigte met getrokken sabel aan.

Wat men niet wist, is dat de tsaar helemaal niet in Sint-Petersburg was. Hij was, bang voor rellen, weggegaan uit de stad en had er zijn lijfwacht achtergelaten.

De betogers riepen om de tsaar, en toen er geen reactie kwam begonnen ze nog meer te joelen en te roepen. De soldaten zagen dit als een potentieel gevaar en cavaleristen begonnen zich met hun zwaarden een weg door de massa te hakken en onaangekondigd begonnen de infanteristen te schieten.

Officiële bronnen vermelden dat 130 demonstranten het leven verloren en 299 mensen raakten gewond.  Lenin heeft het later over duizenden doden. Buitenlandse journalisten maken melding van niet minder dan 4600 slachtoffers.

Nicholas II beschreef de dag als “pijnlijk en triest”. De totaal gedesillusioneerde Gapon vluchtte met grote haast via Finland naar Zürich, waar hij Lenin ontmoette.

In Ken Follett’s “Val der Titanen” wordt deze geschiedenis zeer pakkend beschreven.

Bloody_sunday

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s