De zaak Jespers

Jespers

Guy Jespers was de jongste onderzoeksrechter van het land en won verschillende rechtszaken.

Jespers was bevriend met Luc de Craemer, een zakenman/cafébaas/garagehouder die connecties had in verschillende bordelen. De Cramer had Jespers in zijn macht gekregen door een aantal dubieuze transacties en verschafte de onderzoeksrechter een geheim liefdesnest  waar hij discreet zijn minnares kon ontmoeten.  Zijn vrienden gaven hem de bijnaam “Guy le beau”.

Op zondag 20 februari 1977 gebeurde het. Een handlanger van De Craemer, Jacky van Renterghem, werd toen door de politie tegengehouden vanwege een defect achterlicht. Toen men zijn koffer opende ontdekte men geld, juwelen en waardepapieren die hij van een bejaard echtpaar had gestolen. De Craemer hoopte dat Jespers hem van hogerhand zou beschermen. Jespers bewoog niet.

luc-de-cramer

De Craemer was woedend en klapte hierop uit de biecht. Eerst en vooral beweerde hij dat Jespers bij deze zaak was betrokken. De Cramer “vervolledigt” dan zijn verklaring met een moordpoging die Jespers zou gepleegd hebben op zijn vrouw, waarbij De Craemer in opdracht van Jespers een bom in het voertuig van Jespers zou hebben geplaatst maar waarbij hij uit sympathie voor de vrouw van Jespers de bom “te licht” zou gemaakt hebben om levensbedreigend te zijn.

Volgens Jespers was die aanslag tegen hem gericht omdat hij kort ervoor een bende drugsdealers had opgerold. Een jaar later, in juni 1976, zou Jespers haar in het bijzijn van De Craemer in haar bad hebben verdronken. Jespers verklaarde dan weer dat hij die avond was gaan slapen, en dat zijn zoontje in de loop van de nacht diens moeder levenloos in bad had aangetroffen.

Volgens De Craemer had Jespers hem ook geholpen bij de inbraak bij zijn buurvrouw, Diane Ledoux. Ledoux had Jespers toevertrouwd dat ze in haar kluis 15 miljoen Belgische frank  familie-erfenis bewaarde. Jespers zou dit aan De Craemer hebben doorverteld en hem zelfs de code en sleutel van de kluis hebben toegespeeld. Jespers bekende De Craemer hierover verteld te hebben, maar volgens hem was de hele inbraak “buiten zijn medeweten” gebeurd.

Jespers werd op 27 februari 1977 gearresteerd en raakte in een zaak betrokken die zijn onberispelijke reputatie als magistraat onherstelbare schade aandeed.

jespers-1538-16111611

Hij werd aangeklaagd wegens moord, moordpoging, diefstal, mededaderschap, verboden wapendracht, en schriftvervalsing (een naamloze brief aan het ministerie om een medekandidaat voor het ambt van procureur des Konings uit te schakelen). Zijn naam werd in verband gebracht met het prostitutiemilieu, sleutelclubs, de Gentse beau monde, veel geld en veel vrouwen.

Het was de eerste maal dat in België een magistraat voor het gerecht werd gedaagd. De beklaagden werden verdedigd door topadvocaten Leo Martens, John Bultinck, Piet Van Eeckhaut en René Verstringhe. Alhoewel De Craemers verhaal niet altijd even geloofwaardig klonk werd Jespers toch schuldig bevonden. Op 21 januari 1978 werd Jespers tot 20 jaar cel veroordeeld wegens de moordaanslag op zijn vrouw en miljoenendiefstal. De Craemer kreeg 15 jaar cel.

Jespers bracht zijn celstraf door in de gevangenis van Nijvel. Tijdens zijn celstraf hertrouwde hij met zijn maîtresse Ghislaine Clincke. Ook leerde hij William Vandergucht kennen, die vanwege oplichting een celstraf uitzat.

In 1980 werd hij vanwege gezondheidsproblemen vervroegd vrijgelaten. Hij had in de gevangenis een zenuwaandoening opgelopen en kampte met spraak- en evenwichtsstoornissen. Hij kwam er nooit meer bovenop.

Samen met zijn nieuwe vrouw woonde hij achtereenvolgens in Antwerpen, Zwalm, Zeebrugge en Gent. Hij opende een tijdlang een café in de buurt van het Gentse justititiepaleis.

In 1982 kwam ook Luc De Craemer vervroegd vrij. Hij werd opnieuw zakenman.

Op 1 april 1983 verscheen Jespers het laatst in het nieuws. Die dag inde William Vandergucht met een cheque van Jespers’ vrouw 76 miljoen Belgische frank en verdween daarop spoorloos.

Zijn hele leven lang bleef Jespers zijn onschuld standhouden. Zijn laatste levensjaren leefde hij teruggetrokken. Hij overleed in 2002 aan keelkanker.

Veel waarnemers kunnen zich niet meer van de indruk ontdoen dat de zaak-Jespers een vreselijke gerechtelijke dwaling was.

10581jespers_520px

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Crime. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s