3 Juni 1989 – Dood van Ayatollah Khomeini

englishbooks3

Op 3 juni 1989 overleed te Teheran Ruhollah Musavi Khomeini.

Hij was een Iraans ayatollah en de leider van de Iraanse Revolutie in 1979. Van 1979 tot 1989 stond hij aan de macht in Iran en vormde het land om naar een streng religieus-fundamentalistische staat.

Imam_Khomeini_in_Mehrabad

Na een lange ballingschap in Parijs keerde op 1 februari 1979 ayatollah Ruhollah Khomeini na vijftien jaar ballingschap naar Iran terug. Khomeini associeerde zichzelf met de verschillende imams van het twaalver sjiisme. Hij beschouwde zichzelf als de opvolger van de imams en bij gebrek aan een imam – de twaalfde imam of mahdi zou pas aan het einde der tijden terugkeren – wilde hij de gelovigen leiden.

Khomeini liet in die tijd nog niet het achterste van zijn tong zien. Khomeini sprak de mensen aan met een anti-Amerikaanse, een antidictatoriale houding en een beroep op vrijheid. Moslims hadden de plicht op te komen tegen tirannie.

Op 11 februari 1979 stortte het regime van de sjah in waardoor de zege van de coupplegers van de Iraanse Revolutie volledig werd.

Khomeini benoemde de geestelijke Mehdo Bazargan tot minister-president van een voorlopige regering. Shahpur Bakhtiar wist met hulp van Bazargan het land uit te vluchten.

In april 1979 werd er een referendum gehouden waarin de bevolking zich kon uitspreken voor het behoud van de monarchie of de instelling van een islamitische republiek. Omdat de meeste mensen tegen de sjah waren, werd er met overweldigende meerderheid gekozen voor de instelling van een islamitische republiek en in april 1979 werd de Islamitische Republiek Iran uitgeroepen.

In augustus 1979 werden verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering gehouden en de Islamitische Revolutionaire Partij won de verkiezingen. De IRP was een zeer Khomeini-getrouwe partij. Met een meerderheid in de grondwetgevende vergadering konden de moslimfundamentalisten een radicaal-islamitische grondwet doordrukken.

De revolutie kende ook een sterk anti-Amerikaans en anti-imperialistisch karakter. De Verenigde Staten hadden jarenlang de dictatuur van de sjah gesteund en de revolutie van 1953 de kop ingedrukt. Demonstranten verbrandden Amerikaanse vlaggen en riepen leuzen als “Dood aan Amerika!”. In november 1979 bezetten islamitische militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran en namen 63 Amerikaanse diplomaten en burgers in gijzeling. De gijzelnemers eisten onder andere de uitlevering van de op dat moment in de Verenigde Staten verblijvende sjah. In april 1980 probeerden Amerikaanse commando’s de gegijzelden te bevrijden tijdens Operatie Eagle Claw, maar een helikopter en vliegtuig botsten tegen elkaar waardoor de actie mislukte. Na 444 dagen kwamen de gegijzelden op 21 januari 1981 vrij.

De Ayatollah overleed uiteindelijk op 3 juni 1989. Vlak daarvoor had hij nog een fatwa uitgesproken tegen de schrijver Salman Rushdie, waarin hij opriep om Rushdie te doden, omdat hij een boek had beschreven (de Duivelsverzen) dat door Khomeini als belediging van de profeet werd opgevat.

khomenidead2-jpg

Zijn begrafenis – drie dagen later – was een nachtmerrie.

Om de vernederende begrafenis van ayatollah Khomeini te verdoezelen probeerden de Iraanse autoriteiten elk filmrolletje in een menigte geschat op zo’n 2 miljoen in beslag te nemen.

Een van die foto’s geraakte toch tot bij The Associated Press in Londen de volgende dag.

Deze emotionele foto toont het verdriet van de Iraniërs over de dood van de leider bij de begrafenis.

Wanneer de open doodskist van de ayatollah te Behesht-e-Zahara op de begraafplaats in Teheran werd gebracht, scheurden rouwenden het laken van het dode lichaam om het te kunnen aanraken.

Het lijk viel op de grond, blote benen en voeten staken uit vanonder de witte lijkwade. De Revolutionaire Garde vuurde in de lucht en spoot met brandslangen. Soldaten duwden het lichaam een helikopter in.

Het duurde nog eens vijf uur voordat er een andere – deze keer succesvolle – poging werd ondernomen om het lichaam naar zijn laatste rustplaats te brengen, deze keer in een metalen kist.

imam_khomeini_by_shiaking-d51z670

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Vandaag in de geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s