50 jaren geleden – de moord op Medgar Evers

1

Medgar Wiley Evers (2 juli 1925 – 12 juni 1963) was  een Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist uit Mississippi. Hij zette zich o.m. in tegen de segregatie aan de Universiteit van Mississippi.

Na zijn terugkeer uit het buitenland van militaire dienst in de Tweede Wereldoorlog maakte hij zijn middelbaar onderwijs af en werd actief in de burgerrechtenbeweging.

Evers werd vermoord door Byron De La Beckwith, een lid van de “White Citizens Council”.

Omdat hij een veteraan was werd Evers begraven met volledige militaire eer op Arlington National Cemetery.

620-civil-rights-leaders-information-anniversary-events-1963-medgar-evers.imgcache.rev1359738230346

Evers werd geboren op 2 juli 1925, in Decatur, Mississippi, de derde van de vijf kinderen. Van 1943 tot 1945 vocht hij in Europa met het Amerikaanse leger, en werd eervol ontslagen als sergeant.

In 1948 schreef Evers zich in bij Alcorn College (een historisch zwarte universiteit, nu Alcorn State University) met als hoofdvak bedrijfskunde. Hij gradueerde in 1952.

Op 24 december 1951 trouwde hij met zijn klasgenoot Myrlie Beasley. Samen kregen ze drie kinderen: Darrell Kenyatta, Reena Denise, en James Van Dyke. Darrell stierf in februari 2001 van darmkanker.

Het echtpaar verhuisde naar Mound Bayou, Mississippi, waar Evers verkoper werd voor TRM Howard’s Magnolia Mutual Life Insurance Company. Howard was ook voorzitter van de Regionale Raad van Negro Leadership (RCNL).

Evers hielp bij de organisatie van de RCNL’s boycot van tankstations die zwarten het gebruik van toiletten in de tankstations ontzegde.

Evers probeerde zich in te schrijven aan de toen-gescheiden University of Law School van de Mississippi in 1954, maar zijn aanvraag werd afgewezen.

medgarmarching

In het najaar van 1954 werd Evers tot eerste veld secretaris voor NAACP van Mississippi bevorderd.  In deze positie hielp hij boycots te organiseren en het opzetten van nieuwe lokale afdelingen van de NAACP. Hij was betrokken bij de inspanningen om James Meredith  in te schrijven in de universiteit van Mississippi in de vroege jaren 1960.

In de weken voorafgaand aan zijn dood groeide de vijandigheid tegen zijn persoon.

Zijn openbare onderzoeken naar de moord op Emmett Till en zijn ondersteuning van Clyde Kennard hadden van hem een prominente zwarte leider gemaakt. Op 28 mei 1963 werd een molotovcocktail in de garage van zijn huis gegooid. Op 7 juni 1963 werd Evers bijna omver gereden door een auto toen hij het NAACP kantoor in Jackson verliet.

In de vroege ochtend van 12 juni 1963, enkele uren na president John F. Kennedy’s toespraak op de nationale televisie voor de burgerrechten, kwam Evers terug van een vergadering met NAACP advocaten. Hij droeg een pak NAACP T-shirts met de tekst “Jim Crow Must Go”.

Evers werd in de rug neergeschoten. Hij wankelde nog 9 meter verder en viel toen neer. Hij stierf in een plaatselijk ziekenhuis 50 minuten later.

death-of-medgar-evers-covered-in-the-press

De rouw was nationaal. Evers werd begraven op 19 juni in Arlington National Cemetery, met militaire eer voor een menigte van meer dan 3.000.

Op 21 juni 1963 werd Byron De La Beckwith, een meststof verkoper en lid van de White Citizens Council (en later van de Ku Klux Klan), gearresteerd voor de moord op Evers.

De Jury uitsluitend bestaande uit blanke mannen geraakte niet uit de schuldvraag (tot tweemaal  toe) zodanig dat De La Beckwith’s schuld niet werd bewezen geacht.

In 1994, 30 jaar na datum, werd  De La Beckwith opnieuw berecht op basis van nieuw bewijsmateriaal. Tijdens het proces, werd het lichaam van Evers opgegraven voor autopsie. De La Beckwith werd uiteindelijk veroordeeld voor moord op 5 februari 1994. Hij stierf op 80-jarige leeftijd in de gevangenis in januari 2001.

Medgar-Evers-Dylan-Greenwood

De moord op Evers had een grote impact op de toenmalige burgerrechten beweging.

Bob Dylan schreef zijn “Only a Pawn in their game” over Evers, Nina Simone schreef “Mississippi Goddam” en Phil Ochs schreef  “Another Country” en “Too Many Martyrs” (“The Ballad Of Medgar Evers”).

Statue_of_Medgar_Evers

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bob Dylan, Het was 50 jaar geleden vandaag.., Vandaag in de geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s