James Gandolfini is overleden.

Tony-Soprano

”You know my feelings: Every day is a gift. It’s just, does it have to be a pair of socks?” (Tony Soprano)

De Amerikaanse acteur James Gandolfini (Westwood, 18 september 1961 – Rome, 19 juni 2013) is onverwacht overleden. Hij werd wereldberoemd voor zijn rol als maffiabaas Tony Soprano in de maffiareeks “The Sopranos” (HBO). Gandolfini is amper 51 geworden. Hij stierf in Italië aan de gevolgen van een hartaanval.

James Gandolfini is vooral bekend voor zijn hoofdrol in de roemruchte en de alom geprezen televisieserie “The Sopranos” van het Amerikaanse televisienetwerk HBO. Hij vertolkte van 1999 tot in 2007 de hoofdrol van Tony Soprano in de zes seizoenen van de succesvolle maffiaserie. De door Gandolfini gedragen serie bleef van 1999 tot 2007 op de televisie en streek in die tijd meer dan tachtig prijzen op. Veertien hiervan werden Gandolfini persoonlijk toegekend.

Tony Soprano staat in de serie aan het hoofd van een beruchte maffiafamilie in New Jersey, maar hij kampt met paniekaanvallen en familiale problemen en gaat daarom naar een psychiater.

James Gandolfini schopte het van barman tot acteur op Broadway. Daarna bouwde hij een carrière uit in de filmwereld voor hij bekend raakte als Tony Soprano.

Hij speelde mee in onder meer “True romance” (1993), “She’s so lovely” (1997) en “8mm” (1999). Recent was hij ook te zien in onder meer “The loop”, “Killing them softly” en  “Zero dark thirty”.

De Amerikaanse actrice Lorraine Bracco, die de psychiater van Tony Soprano vertolkte in “The Sopranos”, zegt totaal gebroken te zijn na het horen van het overlijden van Gandolfini : “A Giant has died”.

sopranos
The Sopranos

Anthony “Tony” Soprano (Gandolfini) staat aan het hoofd van de DiMeo familie, een criminele organisatie met thuisbasis in Newark, New Jersey. Officieel is Tony werkzaam in het afvalbeheer bij afvalbedrijf Barone Sanitation, maar dit is slechts een dekmantel. Tony’s echte business bestaat onder andere uit illegale gokpraktijken, afpersing, overvallen en witwaspraktijken.

Aan het begin van de serie is Tony nog gewoon caporegime in de familie. (Capo zijn betekent dat je aan het hoofd van een eigen bemanning staat, op een niveau tussen de baas en de gewone soldaten.) Tony is een gehaaide maffioso, gerespecteerd door soldiers en capo’s en dus is hij de gedoodverfde troonopvolger wanneer de baas, Jack “Jackie” Aprile (Rispoli), aan kanker overlijdt. Maar niet iedereen is even blij met de snelheid waarmee Tony zich in de hiërarchie van de familie heeft weten op te werken. Corrado “Junior” Soprano (Chianese), de oom van Tony, voelt zich gepasseerd in de rangorde. En dan is er ook nog de dreiging van “New York”: baas Carmine Lupertazzi (Lip) en onderbaas Johnny “Sack” Sacramoni (Curatola) doen zaken met Tony & co in Newark via het Esplanade-project, maar zien die New Jersey-clan eigenlijk vooral als een zootje ongeregeld…

Ook thuis is alles peis noch vree voor patriarch Tony. Echtgenote Carmela’s relatie met Tony is verziekt door de talloze goomars (minnaressen) van Tony en dochter Meadow (Sigler) en zoon Anthony Jr (Iler) zijn twee opgroeiende pubers die zich vragen beginnen te stellen bij de ietwat onconventionele levensstijl van hun vader. Daarnaast zorgen zijn moeder Livia (Marchand) en zus Janice (Turturro) voor een hoop hoofdbrekens.

Als op een dag Tony een paniekaanval krijgt en bewusteloos op de grond valt, besluit hij om (ferm tegen zijn zin) naar een psychiater te gaan. Zijn sessies bij dokter Jennifer Melfi (Bracco) zijn een terugkerend gegeven in de serie. Zij helpt hem om te gaan met zijn problemen thuis, maar geeft Tony ook (onbewust) advies dat hij aanwendt in zijn professionele leven.

Meestal houdt Tony kantoor in “Satriale’s”, de slagerij die de oorspronkelijke eigenaar vanwege gokschulden moest afstaan aan Tony’s vader, Johnny “Johnny Boy” Soprano. Johnny Boy is enkele jaren voor de aanvang van de serie overleden, maar hij is een grote invloed geweest in Tony’s leven en het is op zijn aandringen dat Tony destijds caporegime geworden is. Ook de “Bada Bing” is een belangrijke setting in “The Sopranos”. De Bing is een stripclub in handen van Silvio Dante, consiglieri van Tony. Tony heeft ook hier een kantoor (met biljarttafel). Silvio Dante wordt gespeeld door Steven Van Zandt, gitarist uit Bruce Springsteens E-Street Band. Andere kleurrijke figuren uit Tony’s New Jersey zijn: Peter Paul “Paulie Walnuts” Gualtieri (Sirico), caporegime; Christopher “Chrissy” Moltisanti (Imperioli), neef van zowel Tony als Carmela en later caporegime en Salvatore “Big Pussy” Bonpensiero (Pastore).

De ongewone combinatie van harde misdaadscènes en soap-achtige elementen maken The Sopranos tot een onconventionele televisieserie. De spitsvondige, regelmatig humoristische, dialogen en bloemrijk taalgebruik, vaak doorspekt met Italiaanse woorden, dragen ook in grote mate bij aan het succes van de serie. Daarnaast prijzen kenners het realiteitsgehalte van de serie, zoals de relatie tussen Tony en zijn psychiater en de schets van de hedendaagse maffia.

11044846-18079sopranos_2james_tony_soprano_gandolfini__1

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Uncategorized, Vandaag in de geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s