1 juli 1963 – The Beatles in de studio voor “She loves You”

125786-a

The Beatles staan op 1 Juli 1963 in Abbey Road studio 2 in Londen om de nummers She Loves You en I’ll Get You op te nemen. De nummers zijn bestemd voor de nieuwe single die op 23 Augustus 1963 wordt uitgebracht.

Dit is de plaat waarmee ze definitief buiten Engeland zullen doorbreken.

De productie is in handen van George Martin, terwijl de techniek door Norman ‘Hurricane’ Smith en Geoff Emerick wordt gedaan.

vi22ew

Vanaf 29 augustus 1963 staat She Loves You vier weken op de eerste plaats in de Engelse hitparade. Met ingang van 28 November 1963 staat de single nogmaals twee weken op nummer één .

De single is een van de vijf Beatlessongs die tegelijk in de Amerikaanse Top 10 stonden, een record dat tot op de dag van vandaag niet verbeterd is.

v1iewvie2w

McCartney en Lennon schreven “She Loves You” na een concert in de Majestic Ballroom te Newcastle upon Tyne gebaseerd op een idee van McCartney. Het optreden vormde onderdeel van een gezamenlijke tournee met Roy Orbison en Gerry & the Pacemakers. Volgens McCartney schreven ze het lied in een hotel aldaar.

McCartney: “Zoals zo vaak speelde een ander liedje tijdens het schrijven door mijn hoofd; dat was de toenmalige hit van Bobby Rydell, Forget Him; we zaten in een bestelbusje en ik probeerde iets van een soort vraag-antwoordliedje te bedenken. Sommigen zouden “she loves you” zingen, waarop de anderen dan zouden moeten reageren met “yeah yeah”. Daarna, in de hotelkamer, zaten John en ik met onze gitaren op een tweepersoonsbed en schreven het verder uit.” De dag daarop werd bij McCartney thuis in Liverpool de laatste hand eraan gelegd.

view

Opvallend voor een liefdesliedje was dat “She Loves You” in de derde persoon was geschreven. Lennon verklaarde in een interview in 1980: “Ik schreef het samen met Paul, maar ik weet niet meer hoe. Het was Pauls idee om in plaats van “I love you” het in de derde persoon te schrijven. De yell in de song Wooooo keken we af van de The Isley Brothers, Twist and Shout, wat we zo ongeveer overal gingen toepassen.”

George Martin, de producer van de Beatles, vond het 6-akkoord waarmee het liedje afsluit maar merkwaardig. McCartney (in 1982): “We wisten tenslotte George Martin te overtuigen, hoewel hij het veel te ‘jazzy’ vond. Maar wij vonden het prachtig, het moest gewoon.”

Voor “I’ll get you” was de werktitel : “Get  you in the end”.

Alle foto’s dateren van 1 juli 1963.

beatles-21beatles outside she loves you

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s