Kuifje en de Alpha Kunst – Tintin et l’Alph’ Art (1986)

1

Kuifje en de Alfa-kunst (Tintin et l’Alph-Art) is het vierentwintigste en laatste, onvoltooide album uit de reeks Kuifje strips van Hergé.

Hergé stierf tijdens de productie ervan. Aangezien het Hergé zijn wens was dat niemand na zijn dood de Kuifje-reeks zou voortzetten, is het album nooit meer afgewerkt. Het enige wat ervan rest zijn wat ruwe ideeën van tevoren, die uiteindelijk lang niet allemaal echt uitgewerkt zijn, en een onafgewerkt scenario, evenals ongeveer twee volledig met potlood uitgewerkte pagina’s.

Page_8a_Alph-Art

Wanneer kapitein Haddock hoort dat Bianca Castafiore op komst is vlucht hij de stad in. Hij is sowieso al uit zijn normale doen omdat hij is gestopt met het drinken van whisky. Maar het toeval wil dat Bianca ook in die stad rondloopt, de kapitein kan een ontmoeting met haar alleen voorkomen door een galerij binnen te lopen. In die galerie staan werken van een zekere Ramo Nash, die letters uitbeelden: Alfa-kunst. De directeur van de galerie wil overigens graag een afspraak met Kuifje maken voor belangrijk nieuws, maar komt niet opdagen. Hij blijkt later omgekomen bij een auto-ongeluk. Wanneer Kuifje dit wil onderzoeken wordt er een aanslag op hem gepleegd, en hij weet niet wie er achter kan zitten. Toevalligerwijs gaan Kuifje en Haddock ook nog naar een voorstelling van de magiër Endaddine Akkass, die Kuifje ergens van meent te herkennen. Hij vermoedt dat Akkass iets met de zaak Fourcart te maken heeft. Samen met Haddock gaat hij naar het eiland van Akkass. (Aangezien Castafiore daar naartoe ging kunnen ze er makkelijk in komen.) Kuifje komt op het spoor van kunstvervalsers, maar wordt opgesloten. Hoe gaat hij zich hier uit redden?

Wat opvalt is dat het lang duurt voor Kuifje en Haddock aan een reis beginnen. Het onderzoek vindt allemaal veel dichter bij huis plaats. Ook hangt er erg veel af van het toeval. Wie Akkass nu precies is blijft in het officiële scenario onduidelijk, hoewel er aanwijzingen zijn dat het om een vermomde Rastapopoulos zou gaan, door plastische chirurgen onder handen genomen.

Alfar-00

Verschillende tekenaars hebben het album alsnog voltooid en illegaal uitgegeven.

1. In 1988 verscheen, in een oplage van 150 exemplaren, Tintin et l’Alph-art, zonder auteurnaam en met als uitgeversnaam Ramo Nash. Dit album kent verschillende piratenedities die regelmatig opduiken op internetveilingen.

alphartcover1jj

2. Veel bekender is de versie van de Frans-Canadese tekenaar Yves Rodier. Van zijn album bestaan verschillende edities met verschillende omslagen, Frans- en Engelstalig, in zwart-wit en in kleur. De pagina’s zijn ook op internet te bekijken. Het blijft een onofficieel album, hoewel Rodier bevriend raakte met Bob De Moor van Studio Hergé en, vlak voor diens dood, graag de mogelijkheid mocht bespreken om gezamenlijk aan een nieuwe, officiële versie te werken, op een herzien scenario van Greg. Later bleek dat Bob De Moor op tegenstand van Hergés weduwe stuitte waardoor het album nooit officieel is afgemaakt.

3. Er bestaat nog een derde versie, alleen op CD Rom van ENSBA PARIS 1990.Het gaat om leerlingen van de Parijse Hogeschool die zich trouw aan het scenario en de planken van Hergé houden. Hun verrsie houdt dan ook op waar Hergé stopte.

Ter vergelijking toon ik nog de eerste pagina van het album.

1. De schetsen nagelaten door Hergé.

bubbles-strike-tintin-lalph-art-dossier-speci-L-4

2. De versie Ramo – Nash

ramonash

2. De versie Rodier (zwart wit én ingekleurd)

rodierp1rodier ingekleurd

3. De versie ENSBA PARIS.

cdromENSBA

Tot slot nog p. 40 uit de versie van Rodier, ingekleurd en voorbij de nagelaten schetsen van Hergé.

Tintin-alphart-p40

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Strips. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s