Life of Pi – Edgar Allan Poe

1

Life of Pi is een film uit 2012. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Yann Martel.

Een Indiase jongen, Piscine Molitor Patel, is vernoemd naar een zwembad in Frankrijk waarover zijn oom enthousiast was. Hij wordt gepest omdat zijn naam klinkt als het Engelse pissing. Het lukt hem echter de bijnaam Pi te verwerven door honderden decimalen van de wiskundige constante uit zijn hoofd te leren.

Pi is lid van een gezin dat een dierentuin runt en eigenaar is van de dieren. Wanneer Pi als kleine jongen op een dag de Bengaalse tijger, die omwille van een administratieve fout Richard Parker heet, een stuk vlees wil voeren en daarbij zijn arm tussen de tralies steekt, pepert zijn vader hem in dat een tijger altijd gevaarlijk blijft ook al denk je een vriendschappelijke relatie met hem te hebben.

Het gezin emigreert per boot naar Canada en neemt de dieren mee om in Amerika te verkopen. Onderweg vergaat het schip. Pi’s ouders en broer komen om. Pi belandt in een reddingssloep samen met een zebra, een orang-oetan, een hyena en Parker. De hyena doodt de zebra en de orang-oetan. Daarop valt Parker de hyena aan. Pi en Parker blijven over. Voor zijn veiligheid verblijft Pi op een vlot terwijl Parker op de sloep verblijft. Pi vangt vis voor Parker want als die te veel honger zou krijgen zou hij naar het vlot kunnen zwemmen om Pi aan te vallen. Op een dag springt Parker in het water om een vis te vangen en komt hij zonder hulp niet meer op de boot. Pi heeft daarmee de kans om van Parker af te komen, maar kan dit toch niet over zijn hart verkrijgen en helpt hem aan boord (waar hij geen spijt van krijgt: zijn zorg voor Parker en het gezelschap dat Parker biedt, houden Pi op de been).

Na verloop van tijd wordt het verblijf op het vlot voor Pi onhoudbaar. Hij weet Parker enigszins te temmen. Hierdoor kan Pi ook op de boot verblijven zonder dat Parker hem aanvalt. Pi raakt zijn noodrantsoenen kwijt bij een aanval van een walvis, maar later worden ze overspoeld door vliegende vissen waar ze zich aan tegoed doen. Tijdens een volgende storm verliest Pi ook zijn noodvlot en al het materiaal. Enkel de boot en een dekzeil blijven over. Ook komen ze op een drijvend eiland vol met stokstaartjes, algen, zeewier en zoet water. Het blijkt er echter gevaarlijk want er zijn vleesetende planten en het zoete water wordt in de nacht zo’n sterk zuur dat de zeedieren er in oplossen. Daarom vertrekken ze weer.

Uiteindelijk bereiken ze land. Parker trekt de jungle in. Pi is teleurgesteld dat de tijger niet eens meer even omkijkt en zonder enig afscheid vertrekt. Pi beseft dat zijn vader gelijk had: je kan geen vriendschappelijke relatie met een wild dier opbouwen.

2

Wat is de realtie met Edgar Allan Poe ?

The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket (1838 is de enige complete roman geschreven door de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe.

Het is het verhaal van de jonge Arthur Gordon Pym, die als verstekeling aan boord gaat van de Grampus, een walvisvaarder.

Verschillende avonturen en tegenslagen overkomen Pym, waaronder schipbreuk, muiterij, en kannibalisme, voordat hij wordt gered door de bemanning van de Jane Guy. Aan boord van dit schip zetten Pym en een matroos genaamd Dirk Peters hun avonturen verder naar het zuiden.

Eenmaal aan land komen ze vijandige zwarte inboorlingen tegen voordat ze weer naar de oceaan kunne vluchten. De roman eindigt abrupt wanneer Pym en Peters verder richting de Zuidpool varen.

Het verhaal begint als een tamelijk conventioneel avontuur op zee, maar het wordt steeds vreemder en moeilijk te classificeren.

Poe, die een realistisch verhaal wenste te maken werd gaandeweg beïnvloed  en geïnspireerd door een aantal echte verhalen van schipbreuken en zee avonturen.

Richard Parker komt in dit boek voor. Hij is een van de matrozen die na overname van het walvisschip door Pym en Dirk Peters mag aan boord blijven om hen te helpen het schip te runnen.

Naarmate de tijd verstrijkt, en er geen enkel teken van land of andere schepen te zien is, suggereert Parker dat een van hen te doden om als voedsel te dienen voor de anderen. Ze trekken rietjes en het Parker die wordt opgeofferd.

Dit geeft de anderen uitstel. Er volgen nog meer stormen en uiteindelijk drijven Pym en Peters op de omgekeerde romp en zijn dicht bij de dood. Dan worden ze gered door de Jane Guy, een schip uit Liverpool.

3

Nog sterker .

In 1884, 46 jaren na de publicatie van Poe’s boek, zonk het yacht “The Mignonette” tijdens en trip van Engeland naar Autralië.

Vier overlevenden belandden uiteindelijk in een reddingssloep.

Na zestien dagen doodden kapitein Dudley en zijn twee companen de kabinejongen die mee aan boord was en aten hem op. Deze jongen heette ….. Richard Parker !!!

Edgar-Allan-Poe

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Verwondering en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s