Sinatra en de Mafia

Sinatra is vaak gekoppeld aan (leden van) de mafia en het is een bekend verhaal (gerucht) dat  zijn carrière werd vooruit geholpen door de georganiseerde misdaad.

Een van zijn ooms, Babe Gavarante, was lid van een gewapende bende in Bergen County en verbonden met de organisatie van de Willie Moretti. Gavarante was veroordeeld voor moord in 1921 in verband met een gewapende overval, waarin hij met de vluchtauto zou hebben gereden.

“Willie” Moretti.

Sinatra werd persoonlijk gekoppeld aan Moretti, zijn eerste vrouw Nancy Barbato was een nicht van een van de senior handlangers van Moretti en Sinatra zong op de bruiloft van diens dochter in 1948. Volgens de getuigenis van Moretti kreeg Sinatra kreeg hulp van hem in het regelen van optredens in ruil voor smeergeld en marihuana.

Moretti was ook de veronderstelde ‘peetvader’ voor de zingende sensatie en Hoboken, NJ zoals men  Frank Sinatra noemde. Moretti was de helpende hand in Sinatra’s carrière. Sinatra was onder contract bij big bandleider Tommy Dorsey maar voelde dat hij meer kon verdienen, als hij onafhankelijk was. Sinatra verzocht Moretti om hulp. Moretti zocht Dorsey op en stak hem een pistool onder de neus. Hij kocht Sinatra’s contract af voor 1$.

Sinatra had ook banden met Charles “Trigger Happy”  Fischetti, een beruchte Chicago gangster. Deze kennis ging terug tot 1946 (volgens de FBI).

Sinatra was ook bevriend met Charles’ broer Joseph, die het Fontainebleau Hotel in Miami runde, er hem werk bezorgde en voorstelde aan Charles “Lucky” Luciano in Havana.

Na de deportatie Luciano naar Italië, bezocht Sinatra hem minstens twee keer, hij zong op een Christmas Party  in 1946. Hij gaf de beroemde gangster een gouden sigarettenkoker gegraveerd “Voor mijn lieve vriend Charlie, van zijn vriend Frank”. Sinatra was ook in Havana tijdens het  ‘beruchte mafia conclaaf  in het Hotel Nacional in februari 1947.

Deze bezoeken werden breed uitgesmeerd door de media en gebruikt als een verder bewijs van Sinatra’s banden met de mafia. Ze zouden hem de rest van zijn leven achtervolgen.

Een van de beschuldigingen waren de 2 miljoen dollars die Sinatra zou gegeven hebben aan Luciano.

“Doc” Stacher is uiterst links.

Joseph “Doc” Stacher herinnerde zich later de Havana vergadering : “De Italianen onder ons waren allemaal erg trots op Frank. Ze hebben mij altijd verteld dat ze veel geld hadden gegeven om hem te helpen in zijn carrière sinds hij in de band van Tommy Dorsey was. Lucky Luciano was dol op Frank. Frankie vloog naar Havana met de Fischettis, met wie hij erg bevriend was, maar uiteraard had onze meeting niks te maken met de crooner. Iedereen bracht enveloppen geld voor Luciano. Maar nog belangrijker, ze kwamen hun trouw aan hem betalen “

De “Havana” beschuldigingen – basis van de geruchten over Sinatra’s banden – zijn nooit bewezen, en in zijn autobiografie ontkende Luciano zelf dat er van een criminele organisatie sprake was.

Sam Giancana.

Sinatra had een sterke vriendschapsband met Sam Giancana. Deze droeg altijd een saffier vriendschapsring die hij van Sinatra had gekregen.

J. Edgar Hoover verdacht blijkbaar Sinatra door de jaren heen, en het dossier “Sinatra” bij de FBI kwam uit op 2403 pagina’s, waaronder beschuldigingen van afpersing tegen Ronald Alpert voor $ 100.000. Sinatra wees deze beschuldigingen vele malen publiekelijk van de hand, en hij werd ook nooit officieel beschuldigd van deze misdaden.

Het karakter “Johnny Fontane”  in het boek en de film “The Godfather” wordt algemeen beschouwd als te zijn geïnspireerd door Frank Sinatra en zijn vermeende connecties met de mafia. Sinatra was naar verluid razend op “The Godfather” auteur Mario Puzo over het Fontane karakter.

Nieuwe ontwikkelingen :

Frank Sinatra zou veel nauwere banden met de mafia hebben gehad dan totnutoe aangenomen, zo moet blijken uit een nieuwe, niet-geautoriseerde, biografie.

In het boek “Sinatra: the life“, laten auteurs Anthony Summers en Robbyn Swan entertainer Jerry Lewis aan het woord. Die zou, volgens fragmenten uit het boek  hebben gezegd dat ‘The Voice’ een koerier van de georganiseerde misdaad was. ‘Ol’ blue eyes’ zou één keer op een haar na gevat zijn geweest.

Dat zou gebeurd zijn in 1946 toen hij voor de naar Italië gedeporteerdde mafiabaas Lucky Luciano 3,5 miljard dollar in baar geld zou hebben gesmokkeld in een valies. Bij een routinecontrole van de douane in New York moest hij zijn koffer openenen. Maar gelukkig was het voor de crooner zo druk dat de douanebeambte na een oppervlakkige blik in het valies het sein gaf om door te mogen.

“In het andere geval zouden wij wellicht niets meer hebben gehoord” van de zanger die in 1998 op 82-jarige leeftijd is overleden, zo wordt Jerry Lewis geciteerd. De BBC benadrukt dat de entertainer geen persoonlijke getuige van het incident was, maar het had verteld als “een feit waarover hij weet had”.

In november 1960 kreeg Marilyn Monroe in New York een witte Maltezer puppy cadeau van zanger Frank Sinatra. Ze noemde de hond “Mafia Honey“, afgekort “Maf”, een verwijzing naar de mafia. Dit was bedoeld als een grapje vanwege Sinatra’s vermeende connecties met de mafia.

Vrijgave van het FBI Dossier .

WASHINGTON (AP, Reuters) – De hardnekkige, maar onbewezen geruchten over banden van de zanger Frank Sinatra met de mafia hebben extra voedsel gekregen door een FBI-dossier.

De Amerikaanse recherchedienst gaf  1275 pagina’s vrij over The Voice. Ze hield 25 pagina’s achter. Eén stuk, uit 1970, meldt dat Sinatra samen met misdaadkopstukken zoals Aniello Dellacroce, Carlo Gambino en Guisepppo ‘Joe’ Gallo plannen zou hebben beraamd om 100 000 dollar af te persen van een vroegere effectenmakelaar. Sinatra is daarvoor niet aangeklaagd.

Volgens FBI-woordvoerster Linda Kloss zitten in het dossier ook de vele dreigbrieven die de zanger heeft gekregen. De FBI was gedwongen de stukken vrij te geven op grond van procedures van tientallen media.
The Voice, die in mei overleed op 82-jarige leeftijd, heeft zelf altijd ontkend banden met de mafia te hebben gehad. Pikant detail: uit het dossier blijkt dat hij in 1950 voor de FBI wilde gaan werken, maar die wilde hem niet.

Dit bericht werd geplaatst in Boek, Crime, Mafia en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie