Rochus Misch, de laatste bodyguard van Adolf Hitler die nog in leven was, is overleden.

Rochus_Misch

De laatste bodyguard van Adolf Hitler die nog in leven was, Rochus Misch, is donderdag 5 september 2013 op 96-jarige leeftijd overleden.

Misch kwam enkele jaren geleden in het nieuws doordat hij zijn memoires publiceerde en enkele grote interviews gaf. Hij was zeer tevreden over zijn toenmalige baas en kende geen enkele wroeging over de Holocaust.

Over Hitler : “Ik woonde vijf jaar bij hem. We waren de mensen die het nauwst samenwerkten met hem, we waren er altijd. Hitler was dag en nacht niet zonder ons. Hij was geen bruut. Hij was geen monster. Hij was geen superman.”

SS-Oberscharführer Rochus Misch maakte vijf jaar lang deel uit van Hitlers kleine kring van vertrouwelingen. Hij werkte als bodyguard, koerier en telefonist voor de Führer. Toen de geallieerden steeds verder oprukten, trok Hitler zich terug in zijn bunker in Berlijn. Misch verkaste ook naar de bunker en werkte daar als telefonist.

Hij was de laatste overlevende die ooggetuige was van de laatste dagen in de bunker.

Aan de BBC vertelde hij hoe op 30 april 1945 ineens rumoer uitbrak. Sommigen hadden een pistoolschot gehoord. Misch zelf had niets gehoord. Martin Bormann, Hitlers secretaris, beval de aanwezigen hierna stil te zijn, waarop men fluisterend verder sprak. Misch was aan de telefoon en begon luider te praten omdat hij in ieder geval iets wilde horen. “Ik wilde niet het gevoel krijgen dat ik me in een dode bunker bevond”.

“Ik zag hem zijn kamer binnengaan en iemand, Günsche, zei dat hij niet gestoord mocht worden. We wisten allemaal wat er aan de hand was. Hij zei dat hij Berlijn niet zou verlaten, dat hij zou blijven. We hoorden geen schot, we hoorden niets, maar een van degenen in de gang, ik weet niet meer of het Günsche of Bormann was, zei: ‘Linge, Linge, ik denk dat het gedaan is’. Toen was het heel stil, wie de deur opende, weet ik niet meer, Günsche of Linge. Ze openden de deur, en ik keek natuurlijk, en toen was er een korte pauze en de tweede deur werd geopend. En ik zag Hitler zo op tafel liggen. En Eva lag zo op de sofa, met haar knieën omhoog, haar hoofd naar hem gekeerd.”

_69702672_69702671

Misch vertelt in het interview verder hoe Hitler en Eva Braun werden opgetild om meegenomen te worden naar boven. Toen iemand tegen hem riep dat hij snel naar boven moest gaan omdat ze daar de baas gingen verbranden, besloot Misch niet te gaan. Hij was bang na afloop als ooggetuige ook gedood zou worden.

De volgende dag werden in de bunker de zes kinderen van Joseph Goebbels, Duitslands nieuwe leider, vermoord. Rochus Misch vertelde hoe de kinderen gedrogeerd werden door de arts en vervolgens door hun moeder, Magda Goebbels, om het leven werden gebracht. Nadat ze haar kinderen had gedood, kwam ze huilend beneden, volgens Misch. “Ze ging aan tafel zitten en begon aan een potje patience”.

Enkele uren voordat de bunker werd ingenomen door het Rode Leger, nam Misch de benen. Korte tijd later werd hij echter gevangen genomen. De negen jaar hierna bracht hij door in Sovjet-werkkampen.

Rochus Misch overleed donderdag na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Berlijn.

l80235644_g

Dit bericht werd geplaatst in Oorlog, Uncategorized, Vandaag in de geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s