Night Crossing (1982)

Night Crossing is een Disney-film uit 1982 met John Hurt en Beau Bridges. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Strelzyk en Wetzel families, die op 16 september 1979 uit Oost-Duitsland naar West-Duitsland ontsnapten in een zelfgemaakte luchtballon. Dit gebeurde in een  tijd waarin  emigratie naar West-Duitsland ten strengste verboden was door de Oost-Duitse regering.

De film opent met een korte samenvatting van de leefomstandigheden in Oost-Duitsland en de toestand in het grensgebied.

In april 1978, in het kleine stadje Poessneck, Thüringen, onderneemt een tiener, Lukas Keller, een poging om Oost-Duitsland te ontsnappen met een bulldozer. Hij wordt echter neergeschoten door de VOPO’s en voor dood achtergelaten. Zijn familie wordt op de hoogte gebracht van de dood van hun zoon tijdens picknick met hun vrienden, de Strelzyks en Wetzels. De familie Keller wordt meegenomen door de politie.

Peter Strelzyk (Hurt) heeft meer dan genoeg van zijn leven onder het DDR-regime, en stelt een gewaagd plan voor aan zijn vriend Günter Wetzel (Bridges): ze zullen een luchtballon maken om zichzelf en hun gezinnen (in totaal acht personen) over de grens naar West Duitsland te vliegen.

Günter met zeil en naaimachine.

Ze kopen 1250 vierkante meter stof (zeilstof of taft) en beweren dat het voor een camping club is. Günter naait de stof in repen aan elkaar met een naaimachine op zolder en Peter is maanden zoet met  experimenten voor een brander. Natuurlijk worden  zij geconfronteerd met tegenslagen : brand  terwijl ze  proberen om de ballon op te blazen, het vermogen van de brander is te klein, uiterst verdachte buren, en twijfels over de uitvoerbaarheid van het plan vanwege de vrouw van Günter, Petra.

De brander.

Uiteindelijk overtuigt Petra Günter niet door te gaan met het plan. Peter en Günter stoppen dan elkaar te zien omdat het veiliger is voor Gunther dat hij niets weet.

Peter en zijn oudste zoon, Frank, voltooien de brander en, na uitgebreide testen, slagen erin om de ballon op te blazen. Op 3 juli 1979 ondernemen de vier leden van de familie Strelzyk een poging om weg te vliegen. Zij stijgen op hoewel ze gezien worden door de grenswacht (die niet weten wat ze er zelf van moeten denken), maar een wolk dempt de brander, en ze crashen in de grenszone, slechts een paar honderd meter van de omheining en de ballon zweeft weg.

Wonder boven wonder geraken ze weg uit de gevaren zone, keren terug naar naar hun auto en rijden ontmoedigd naar huis.

Ondertussen vindt de grenswacht de ballon. De Stasi, onder leiding van Major Koerner (gespeeld door Günter Meisner), begint een onderzoek. Ze willen weten wie dit heeft gebouwd want ze vermoeden dat er nog een poging zal komen. Er wordt een opsporingsbericht gepubliceerd met foto’s van wat er ter plaatse gevonden werd.

In eerste instantie,  ontmoedigd over zijn falen, wordt Peter overtuigd door zijn zonen om opnieuw te proberen. Per slot van rekening was het een goede poging, ze vlogen en niemand raakte gewond.

Ze beseffen goed dat de Stasi er alles zal aan doen om hen te vinden en dus is er eigenlijk geen alternatief voor een nieuwe poging. Peter slaagt erin om Günter te overtuigen hem nog eens te helpen en de beide families beginnen te werken aan een grotere ballon, deze keer om met acht te ontsnappen.Petra gaat ook akkoord met het plan, vooral omdat haar moeder in West-Berlijn erg ziek is.

Na het identificeren van de lancering gebied begint de Stasi begint zich te concentreren op Poessneck. De Strelzyks en Wetzels moeten deze keer de stof in kleine hoeveelheden aankopen in  verschillende winkels om verdenking te voorkomen, maar de tijd raakt op.

Peter probeert zo om zeil te kopen en beweert  dat het voor zijn groep van Young Pioneers is. De  manager verwittigt de Stasi maar Peter verlaat op tijd de winkel.

Uiteindelijk is de ballon af maar ze hebben geen tijd meer om die te testen.

Op 15 september 1979, terwijl de twee gezinnen zich voorbereiden om te vluchten, vindt de Stasi  het  bloeddruk geneesmiddel behorend tot vrouw van Peter, Doris, op de plaats waar de eerste   ballon landde. Zij nemen contact op met de apotheek en komen uiteindelijk uit bij Doris. Hun buurman (een lid van de Stasi) identificeert ze als verdacht. De beide families verlaten hun huis slechts een paar minuten voordat de Stasi bij hen thuis komt.

Ze bereiken hun lancering punt, terwijl de grens onder hoog alarm wordt geplaatst.

Het gat in de ballon.

De ballon wordt opgeblazen en de brander brandt. Beide families klimmen in de mand en snijden de touwen door. Een brandje ontstaat in het zeildoek, maar wordt al snel geblust door Günter.

Terwijl ze overvliegen wordt de ballon gespot en Koerner zet de achtervolging in met een helikopter.
Uiteindelijk valt de brander uit wegens gebrek aan propaan en ze dalen. De grenswacht zoekt.

De ballon landt op een open plek, met de acht mensen ongedeerd.

Peter en Günter gaan op verkenning uit om uit te vinden waar ze zijn. Ze worden gevonden door een politie auto. Peter vraagt of ze in het Westen zijn. Ze zijn stomverbaasd wanneer de politieagent zegt: “Natuurlijk zijn we hier in het Westen”.

Dolblij schieten Peter en Günter hun lichtsignaal uit. De families komen uit het bos en omhelzen elkaar. De onwaarschijnlijke ontsnapping is gelukt.

Eind goed, al goed. De familie Strelzyk bij de filmposter.

Uit de film :

Dit bericht werd geplaatst in Film, Geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie